RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Promovisan roman “Smeh pod vešalima” beogradskog novinara i publiciste Radeta Radovanovića

Sinoć je u organizaciji Književnog kluba Brčko i Asocijacije mladih Stranke za BiH, u sali brčanskog Islahijeta upriličena promocija romana „Smeh pod vešalima – sve ono što niste želeli znati o ratu na Kosovu”, autora Radeta Radovanovića.

Govoreći od djelu i samom izdavaču, urednik romana tuzlak Damir Bećirović je, između ostalog, kazao da se autor u romanu koristi isključivo činjenicama koje novinarski egzaktno ređa u štivo koje se u jednom dahu čita.

Sam autor je naglasio da je roman jako dobro prihvaćen i od strane Albanaca na Kosovu, kao i u gotovo svim zemljama regiona gdje je promovisan.

„Moja supruga i ja, kao ugledni novinari, bili smo u prilici prisustvovati velikom broju događaja o kojima pišem, ili su mi ih opisali drugi akteri. Stoga je roman o dešavanjima na Kosovu, ali i NATO bombardovanjima u Srbiji, pisan isključivo na osnovu činjenica, odnosno izjava i razgovora sa svjedocima toga vremena, bez obzira koliko se te činjenice nekome sviđale ili ne“, naglasio je autor Rade Radovanović koji dodaje da roman ima karakteristike poluautobiografskog u kojem se oslikava i on, kao antifašista i antirasista, ali i sve pogubne posljedice koje je u Srbiji donijela vladavina Slobodana Miloševića.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.