RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Sinoć otvorena izložba slika Slavka Medunića, Tihane Miškić i Almedine Cifrić

U Umjetničkoj galeriji u Brčkom sinoć je, povodom 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta i 8. marta, Dana žena, upriličena izložba slika tri brčanska umjetnika iz tri različite generacije, Slavka Medunića, Tihane Miškić i Almedine Cifrić.

Izložba predstavlja različite poetike, tematike, slikarske rukopise i promišljanja, a što je, po riječima Sonje Đurović, kustosa Umjetničke galerije u Brčkom, samo još jedan dokaz da umjetnost, u stvari, njeguje i podržava različitosti.

“Različitost je, u umjetnosti, poželjna isto kao i činjenica da svaka osoba treba da bude “svoja” i autentična. Ova izložba, takođe predstavlja, vrlo značajan dijalog različitosti u okviru kojeg sva djela čine jednu cjelinu i jednu novu sliku”, rekla je Đurovićeva.

Slavko Medunić, koji u brčanskom slikarskom trojcu, predstavlja pripadnika stare generacije ističe da su na njegovim slikama obrađene dvije tematske cjeline. Prva je Brčko i rijeka Sava, a druga su planine u Bosni odnosno planina Maglić.

Slike koje je Almedina Cifrić odabrala za sinoćnju izložbu, dio su tematike koju ona inače obrađuje, a odnosi se na kulturno nasljeđe i stećke. Radi se, rekla je autorka, o malo drugačijem slikarskom izrazu odnosno jakom koloritu koji upućuje na 21. vijek, a prikazuje kulturno nasljeđe iz dalekog 11., 12., 13. i daljih vijekova.

Iako je, po vokaciji, crtač i ne učestvuje u izložbama, Tihana Miškić je pripremila slike koje su nastale u posljednje četiri godine i prikazuju čistu emociju.

Po njenom mišljenju, sinoćnja izložba je mnogo značajnija nego što se hoće priznati.

“Svi mi smo tako mnogo različitosti, kako po osnovu ljudske tako i umjetničke osobnosti, da je izložba simbolički presjek onoga gdje smo mi. Ovo bi trebalo da bude poruka da različitosti mogu biti u istom prostoru, a da bivaju skladne i da niko nikom ne smeta”, poručila je Miškićeva.

Izložba tri brčanska slikara će biti otvorena do kraja marta ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izložba “Život” Anastasije Plavšić otvorena sinoć u Brčkom

Radio Brčko

U Brčkom uspješno završen sedmodnevni Jazzwa fest

Radio Brčko

Djela slikara iz Bugarske u Brčkom

Admir Kadrić