RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Tijekom vikenda organizirana likovna kolonija “Brčko u boji”

Proteklog vikenda u Brčkom je u sklopu istoimenog projekta, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika „Zars“ održana druga po redu, međunarodna likovna kolonija „Brčko u boji“. Ova manifestacija, koja je podržana i od strane Vlade Brčko distrikta, okupila je desetak slikara iz BiH i zemalja regije.

„Prisutni su umjetnici iz Bijeljine, Gradiške, Banja Luke i Srbije. Likovna kolonija je međunarodnog tipa zato što želimo proširiti korijenje naše umjetnosti i približiti jedan koncept. Uloga eminentnih profesora iz BiH i okruženju, odnosno naših članova, u projektu je da pokažu ono što znaju najbolje i time publika i ostali mogu vidjeti jedan proces stvaranja od početka do kraja“, kazao je Zoran Stojanović, predsjednik brčanske Udruge likovnih umjetnika „Zars“.

Dijelom likovne kolonije bio je i brčanski akademski slikar i profesor u mirovini, Nenad Nestorović – Nestor koji je kazao kako Brčko ima dosta mladih slikarskih talenata, ali i kako im se sve teže istaknuti u masi.

„Brčko ima mnoštvo kolonija i neka je tako, kad je velika konkurencija onda mladog čovjeka nagoni, jer ne može se ništa dobiti tek tako u životu. Danas nemamo nekih velikih orjentira u umjetnosti, umjetnost se prilagođava, često nekad malo i podliježe, ali to je sudbina“, kazao je Nestorović.

Za mlade umjetnike, likovne kolonije imaju veliki značaj iz razloga što skup akademskih obazovanih slikara i slobodnih umjernika uvijek izrodi neke tehnike i ideje, istaknuli su sudionici likovne kolonije „Brčko u boji“.

Likovna kolonija je prva etapa projekta „Brčko u boji“, nakon kojee će uslijediti realizacija likovne radionice za građane i ljubitelje umjetnosti i slikarstva, za koju se svi zainteresirani mogu prijaviti do 28. veljače tekuće godine putem društvenih mreža Udruge „Zars“. A nakon toga, u trećoj, završnoj etapi projekta, bit će organizirana izložba gdje će nastale slike biti izložene.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Još jedna Likovna kolonija “Savski cvijet” u Brčkom

Admir Kadrić

U Brčkom se održava Šesta likovna kolonija “Naiva na Savi”

Mirsad Arnautović

Brčko: Održana Likovna kolonija obdaništa i zabavišta „Naša djeca“

Gorana Antić