RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U Napretkovom domu otvorena izložba fra Petra Perice Vidića

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Brčko distrikt upriličilo je sinoć svečano otvorenje izložbe recentnih slika autora fra Petra Perice Vidića koji je u svom bogatom životnom opusu do sada uradio oko četiri hiljade umjetničkih djela. U Napretkovom domu je izloženo 20 likovnih djela ovog autora.

“Fra Petar Perica Vidić je u svojih 84 godine života bio aktivan u raznim poslovima no u svim svojim životnim razdobljima on je većinu svog života proveo u ataljeu slikajući i crtajući umjetnička djela kao da se na taj način  branio od mnogih neugodnih prilika koje su ga znale zadesiti, osobito tokom proteklog rata u BiH. Uprkos svemu tome u svim njegovim likovnim djelima dominira pozitivna energija i spektar boja koje uvijek slave život i ono što je najbolje u čovjeku”, istakao je u ime organizatora izložbe fra Mirko Jozić predsjednik Napretka u Brčkom.

Govoreći o stilu i izričaju umjetničkih djela koja su postavljena u Napretkovom domu u Brčkom, Đurđica Jezerčić, profesorica likovne umjetnosti je istakla da je u pitanju slikar koji uvijek oduševljava svojim kolorističkim prizorima prirode, bogatih pejzaža, prepune ekspresije i ljepote koju možemo vidjeti u svakom njegovom djelu.

Izložba je prodajnog karatera i bit će postavljena u Napretkovom domu u Brčkom do 10. maja.

Fra Petar Perica Vidić je od 1995. godine član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Do sada je imao preko 110 samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2006. god. Gvardijan je Franjevačkoga samostana sv. Ante na Bistriku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održan koncert u čast Franzu Schubertu – velikanu klasične glazbe

Sandra Živković

Brčko: HKD “Napredak” radi na intenziviranju suradnje s drugim kulturnim društvima

Sandra Živković

Brčko: U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

Sandra Živković