RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

FILM FORWARD PROGAM SUNDANCE INSTITUTA PONOVO U BOSNI I HERZEGOVINI, 9-13 MAJ, 2014

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini i Sundance Institut sa zadovoljstvom najavljuju ponovnu turneju savremenih filmova, u okviru FILM FORWARD programa, u Bosni i Hercegovini. Program, koji uključuje prikazivanje osam savremenih filmova, radionice i diskusije sa autorima, kao i okrugle stolove sa umjetnicima, uključuje događaje u Banja Luci, Brčkom, Doboju, Sarajevu, Zavidovićima i Zenici u periodu od 9. do 13. maja/svibnja 2014.

Institut Sundance – neprofitna organizacija iz savezne države Utah koju je 1981. osnovao Robert Redford s ciljem unapređenja rada filmskih stvaratelja i umjetnika širom svijeta – je ustanovio FILM FORWARD u partnerstvu sa četiri agencije za kulturu iz SAD, s ciljem korištenja snage filma u svrhu promocije šireg kulturološkog razumijevanja, inspirisanja radoznalosti i jačanja svijesti o zajedničkim pričama i vrijednostima koje prevazilaze granice generacija, jezika, obrazovanja i teritorija. Program se u BiH prikazuje u saradnji sa Ambasadom SAD.

“Film Forward koristi moćni filmski medij i prezentovanje priča, da bi se u zajedničkom dijalogu spojili ljude iz različitih sredina, kultura i gledišta,” rekao je Keri Putnam, izvršni direktor Sundance Instituta. “Mogućnost povezivanja sa publikom u Bosni i Hercegovini kroz Film Forward, već drugu godinu, predstavlja neprocjenjiv momenat za kreativnu kulturnu razmjenu.” Program u BiH će se fokusirati na dešavanja u zajednicama i porodicama koje su raseljene u ratu; globalizaciju i ekonomske izazove. Predviđenim diskusijama se želi ohrabriti dijalog o feminizmu i značaju uspjeha. Film Forward traži publiku koja ima ograničeni pristup nezavisnom filmu, studentima i lokalnim filmskim zajednicama.

U pratnji programa FILM FORWARD u BiH će doputovati režiser Kim Mordaunt (“Raketa”), filmska producentica Caitrin Rogers (“Sedam metara od slave”), direktorica specijalnih programa i viši selektor Sundance Film Festivala Caroline Libresco, menadžerka Film Forwarda Bethany Clarke, te urednički menadžer Sundance Instituta Nate Von Zumwalt. Pored Bosne i Hercegovine, FILM FORWARD će ove godine obići Meksiko, Tajvan, Kinu, i Indoneziju.

Za detaljni raspored događaja u BiH i više informacija o programu FILM FORWARD, posjetite www.sundance.org/filmforward i pogledajte priložene dokumente.

Predstavnici medija se pozivaju na sve javne događaje koje prezentira FILM FORWARD

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.