RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kurban-bajramsko slavlje jutros započelo i na području Brčko distrikta BiH

Klanjanjem Bajram namaza u svih 27 džamija i na području Brčko distrikta započelo je slavlje povodom jednog od dva najveća praznika svih muslimana u svijetu, Kurban-bajrama.

Bajramsku jutarnju molitvu u centralnoj Bijeloj džamiji, predvodio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko, Mustafa efendija Gobeljić u prigodnoj hudbi ukazavši na dvije temeljne značajke Kurban-bajrama, odlazak na hadž i prinošenje žrtve, odnosno klanje kurbana.

„Svaki čovjek, pa i vjernik, nada se da će čineći dobra djela uspjeti zavrijediti Alahovu milost, odnosno dženet. Prema Božijem poslaniku, Muhamedu alejhi selam, vjernici mjesto u dženetu mogu obezbijediti ako u životu isključivo govore istinu, potom data obećanja izvršavaju, zatim povjereni amanet kao i stidna mjesta čuvaju, ne usmjeravaju svoje poglede odnosno ne gledaju ono što je zabranjeno i suzdržavaju se od uznemiravanja drugih ljudi“, naglasio je ovom prilikom Gobeljić.

Slavlje u povodu Kurban-bajrama, koje traje četiri dana nakon Bajram namaza nastavljeno je klanjem kurbana i podjelom kurbanskog mesa, te obilaskom rodbine i prijatelja, uz bajramsku sofru.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Upriličen Bajramski prijem i u Distriktu

Admir Kadrić

SBB Brčko svim vjernicima islamske vjere čestita Kurban – bajram

Radio Brčko

Otpočelo slavlje u povodu Kurban – bajrama i u Distriktu

Admir Kadrić