RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Jedan od poslednjih intervjua Laneta Gutovića objavljen je u biltenu Pozorišnih susreta u Brčkom

U okviru programa 37. Pozorišnih susreta BiH u Brčkom koji su održani u novembru 2020. godine prikazana je i predstava „Arzamas“ u kojoj je igrao Milan Lane Gutović. Ova predstava je, usljed pandemije virusa korona, bila predstavljena putem elektronskih medija i socijalnih mreža, tako da brčanska publika glumačku ekipu nije imala priliku vidjeti na pozornici Doma kulture. Pisani intervjui sa glumcima su, uprkos ovakvoj situaciji, urađeni i objavljeni na internet stranici i u brošuri Susreta. Intervju za bilten Pozorišnih susreta koji je sa Lanetom Gutovićem tada uradila novinarka Miljana Đurđević jedan je od poslednjih koje je dao medijima, a mi ga, u čast ovog glumačkog barda, objavljujemo u cjelini.

Predstavu “Arzamas” je donijela sjajna glumačka trojka: Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović i oni su kroz obilje smiješno-tužnih scena ispričali priču o odnosu roditelja i djeteta, tačnije majke i kćerke, kada se život roditelja neizbježno bliži kraju i kada je vrijeme za posljednji rastanak. SMRT u predstavi igrao je fantastični Lane Gutović, čija uloga je napravila vezu između predstave i publike, tim više što je svako iz publike mogao, na osnovu nekog ličnog iskustva, biti mjerodavan sudac u ovakvim situacijama.

U predstavi “Arzamas”, rađenoj po romanu Ivane Dimić igrate lik “Smrti”. Tu se sudaraju savršeno poznati život i apsolutno nepoznata smrt. Postoji li neka vrsta suživota života i smrti?

Naravno da postoji. U stvari ja i ne igram smrt, nego samo deo života, a smrt niko nije niti video, niti igrao.

Kakav je, u stvari, zadatak Vaše uloge?

Zadatak ove uloge je da napravim vezu između publike i onoga što se vidi na sceni, da objasnim vezu između same smrti i gledalaca. Sva ta objašnjenja su naravno nepotpuna i upotpune se tek onda kada umremo, ali ova površna saznanja koja imamo mi, obični ljudi ili pozorišni stvaraoci, to smo upisali u ovih nekoliko strana teksta koje ja igram.

Može li smrt biti i smiješna?

Zavisi od koncepta života. Ako ne saznaš za života šta je razlog tvoga postojanja, smrt neminovno postaje smešna.

Beskrajno mnogo nepoznatog i nedokučivog je u kraljici tajni, kakva je smrt. Koliko Vi svojom ulogom razotkrivate tu tajnovitost?

Ništa ne otkrivam. Sve što kažem svako zna, ali mu je samo teško to da izgovori.

Da li se smrt može shvatiti i kao sastavni dio života? U romanu i u predstavi to baš tako izgleda.

To i nije neki događaj u suštini … Samo čin koji se svakoga dana posle odigrane predstave dogodi u pozorištu; zavesa se spusti.

“Arzamas” je roman o ljubavi, sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život. Pa dobro, može li ljubav pobijediti smrt?

Smrt nema razloga pobeđivati jer predstavlja suštinu svih tvojih napora da i posle tog važnog događaja budeš prisutan. To prisustvo ljudu zovu besmrtnost. Za to vredi živeti, ali toga nema ako ne umreš.

Jednom ste rekli da je glumac onoliko dobar koliko dobro izgovara tuđe riječi. Da li je teško dobro izgovarati riječi koje pripadaju “Smrti”?

Ne znam da li mi je teško, ali uživam dok govorim ovo što i ja i publika dobro znamo, ali se plašimo da to izgovorimo ili čujemo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Владан Милић, глумац: Важно је бити човек

Миљана Ђурђевић

Predstavom “Usidrene” HNK iz Splita otvoreni regionalni 38. Susreti BH pozorišta u Brčkom

Suvad Alagić

U 76. godini preminuo glumac Milan Lane Gutović

Sandra Živković