RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Kusturica otvorio dokumentarnu izložbu „Ivo Andrić“

Izvor: Pale live

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je sinoć u Andrićevom institutu dokumentarnu izložbu „Ivo Andrić“ povodom 60 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu.

Autori izložbe postavljene u galeriji „Petar Lubarda“ su Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Aleksandar Marković, a izloženo je 26 panoa sa više dokumenata i fotografija.

Kusturica je nakon otvaranja izložbe novinarima rekao da je izložba jedna u nizu malih svetkovina koje se tiču Ive Andrića.

„Koliko god se u svijetu manje obilježava sve ono što je bilo u prošlosti, mislim da je Ivo Andrić prisutan sa svojom filozofijom, sa svojim predstavama o nama i sa našom idejom o njemu. Utoliko je ova izložba jedan kratak foto prolaz kroz tu nobelovsku tranziciju koju je on doživio i poslije koje je nastavio da živi i stvara i uvijek nam bio uzor“, rekao je Kusturica.

Viši arhivista Državnog arhiva Srbije Aleksandar Marković rekao je da je izložba postavljena u pravo vrijeme i na pravom mjestu, kada se obilježava 60 godine od dodjele Nobelove nagrade proslavljenom piscu.

„Ovom izložbom smo se potrudili da predstavimo materijale koji o tome govore – dokumenta, fotografije, novinske izvještaje. Predstavićemo kako je to izgledalo i kakav je prestiž bio dobiti Nobelovu nagradu za književnost, kakav je odjek to imalo, ne samo u Jugoslaviji, nego i širom svijeta“, istakao je Marković.

On je napomenuo da je izložen i mali segment fotografija o posjetama Višegrađana Ivi Andriću u Beogradu.

„To je posjeta gimnazijalaca Ivi Andriću povodom njegovog 70-og rođendana, a, takođe, i posjeta predstavnika opštine povodom njegovog 79-og rođendana kada mu je uručena povelja počasnog građanina“, naglasio je Marković.

Izvor: www.palelive.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Отворена документарна изложба о 45 година постојања Позоришних сусрета

Миљана Ђурђевић

Na današnji dan prije 44 godine umro veliki jugoslovenski književnik i nobelovac Ivo Andrić

Radio Brčko

Брчко: Промовисана монографија „Емир Кустурица: Култ маргине“

Vladimir Matijević