RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба посвећена животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа

smart

У оквиру манифестације „30 дана за 30 рођендана Српске“ вечерас je у Галерији „Сава Шумановић” у  Брчком отворена изложба о животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа, аустријског књижевника који је за свој књижевни рад добио бројна признања међу којима и Нобелову награду 2019. године.

Изложбу су приредили проф. др Миливоје Унковић и проф. др Ранко Поповић. Коаутор изложбе проф. др Ранко Поповић овом приликом је рекао да је ова изложба мали дар великом човјеку – Хандкеу, научнику, књижевнику, академику и носиоцу Нобелове награде.

Поповић каже да је непосредни повод изложбе тај што је Хандке, добитник Нобелове награде, инострани члан Академије наука и умјетности републике Српске /АНУРС-а/ од 2008. године, као и промоција његовог дјела на начин да он не буде популаран само по ономе што се може о њему прочитати у штампи, него да његова дјела постану предмет интересовања читалаца.

“Они који га добро знају, читајући његова изворна дјела, кажу да је Хандке велики писац у њемачком језику, један од ријетких који помијерају границе у своме језику”, рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, Хандке је један од највећих свјетских писаца данас.

„Потуно самосвојан интелектуалац, а за српски народ је учинио ваљда – колико не можемо ни измјерити. Оно што је он принио као жртву за своје увјерење о правди – не праву него правди – свјетској, и везао то за српски народ немјерљиво је“, нагласио је Поповић и додао да због тога треба стално популарисати његово дјело новим преводима.

„И гледати у њега као у врсту моралног орјентира, човјека који мисли својом главом са још неколико ријетких свјетских интелектуалаца какви су Харвуд или Чомски – свјетске величине и свјетске личности“, закључио је Поповић.

Проф.др ПОПОВИЋ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проф. др Миливоје Унковић каже да је ова изложба њихов омаж према Хандкеу као члану АНУРС-а писцу и свему другом што он као ителектуалац представља.

„Радује ме сарадња Галерије АНУРС –а са „Просвјетом“ и овом Галеријом и право је задовољство што смо  ову изложбу могли да  вам уступимо“, рекао је Унковић.

Проф. др УНКОВИЋ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложбом о животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа званично је отворена и Галерија „Сава Шумановић“ која се налазу у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко.

Изложбу о Петеру Хандкеу званично је отворио предсједник СПКД „Просвјета“ Брчко Драган Томић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

Radio Brčko

Prvi put od 1992. godine u Zemaljskom muzeju stalna izložba ”Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba”

Radio Brčko

Izložba “Bolni krik Brčkog” još jedan dokaz stradanja nesrpskih civila u gradu

Admir Kadrić