RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKulturaMagazin

Održana premijera filma „Priča o postanku“ Brčaka Bojana Josića

Juče je u banjalučkom multipleksu “Palas” održana premijera dokumentarnih filmova snimljenih u okviru projekta VIZART asocijacije ” Filming the other “.

Među četiri kratka dokumentarna filma, prikazan je i film našeg talentovanog sugrađanina Bojana Josića,koji je u svom dokumentarcu prikazao priču o sterilitetu,čiji su glavni protagonisti članovi Udruženja „Beba više“ iz Brčkog.

„Film Priča o postanku je ustvari moje prvo profesionalno susretanje sa filmom,kažem to zato što je uz mene, svo vrijeme, bio stručni tim Vizart produkcije na čelu sa producentom Zoranom Galićem koji mi je omogućio saradnju sa najboljim i najkvalitetnijim filmskim radnicima u zemlji i regionu“ kazao nam je Josić neposredno pred premijeru.

„Odlučio sam se za priču o sterilitetu, zato što sam svoje protagoniste poznavao od ranije. Nisam ih zamišljao kao protagoniste filma sve dok nisam proučio projekat „Filming the other“ i dok nisam shvatio da je ta problematika koju imam pred očima upravo ono što zaslužuje pažnju“ dodao je Bojan.

Premijeri su prisustvovali i glavni akteri filma,bračni par Milijana i Željko Lazarević.

„Zaista sam fasciniran, prije svega činjenicom da je devetnaestogodišnji Bojan Josić toliko shvatio problem sa kojim se nose svi članovi Udruženja „Beba više“. U proteklih deset mjeseci koliko je trajao projekat „Filming the other“, Bojan je prisustvovao na svim našim sastancima udruženja i suštinski ušao u problem parova sa sterilitetom. Bilo nam je zaovoljstvo sarađivati sa produkcijom Vizart, koji su danas premijerom sva četiri filma, pokazali kolika je važnost promovisanja kulture različitosti kroz film. Nadam se da će nakon Brčanske premijere, koja nas uskoro očekuje biti promjenjen ugao gledanja na ovaj sveprisutniji problem u društvu“ izjavio je predsjednik Udruženja „Beba više“ Željko Lazarević.

Premijeri su prisustvovali i finansijeri projekta,predstavnici UNESCO International Fund for Promotion of Culture, te predstavnici Američeke ambasade u Bosni i Hercegovini, Ministarstva civilnih poslova BiH i British Councle BiH.

Ideja projekta FILMING THE OTHER je da se istraže stereotipi i predrasude kojima mi opisujemo sebe i svijet oko nas. Četiri mlada autora su tragala za odgovorima na pitanja na koji način i zašto nas tako često tuđe definicije ugrožavaju i zašto su ti Drugi tako zastrašujući, pojasnio nam je producent sva četiri filma i predsjednik Vizart asocijacije, Zoran Galić.

Izvor: Udruženje građana “Beba više”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.