RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Održane radionice u brčanskom Domu kulture: “Teatar i ja” – izgradnja životnih vještina

U organizaciji Omladinske kulturno-umjetničke platforme iz Bugojna tokom proteklog vikenda u brčanskom Domu kulture održane su edukativne radionice pod nazivom “Teatar i ja” namijenjene ljubiteljima teatra.

„Radionice nude priliku mladima da razvijaju svoje ključne životne vještine i pružaju im mogućnost kreativnog rasta i razvoja. Učesnici su imali priliku na radionicama istražiti različite stilove glume, učili su o tehnikama u glumi te lutkarstvu i pokretima u predstavi“, rekla je projektna koordinatorica Adna Rizvan.

Ona kaže da je cilj ovih radionica koje su namijenjene mladima od 15-25 godina ponuditi mehanizme i alate koje teatar pruža, te da prođu proces stvaranja jedne predstave, odnosno da učestvuju i da na pozornici naprave svoje prve korake u glumi.

„S obzirom da Bugojno gaji dugodišnju ljubav prema teatru i teatarskom odgoju na ovaj način pokušavamo prenijeti taj osjećaj i na druge gradove i da uvidimo zapravo koliko mlade zanima teatar u drugim sredinama u BiH. Smatram da teatar može da iznjedri mnogo toga kvalitetnog što još nije viđeno jer mnogi gradovi u BiH nemaju ni kino ni pozorište i ovo je izuzetna prilika da mladi pokažu svoj talenat“, dodala je Rizvan.

Benjamin Konjicija, edukator na radionicama kaže da fokus projekta nije na teoriji nego na tome da mladi na praktičan način učestuju u radionicama koje će se pored Brčkog održati u još dva bosanskohercegovačka grada. On kaže da je teatar jedno od najboljih sredstava preko kojeg se mogu prenijeti poruke koje društvo šalje, te da će se kroz radionice koristiti razlitiči elementi teatarskih poetika.

„Brčko je prva stanica i drago nam što imamo priliku raditi s mladima sa ovog područja. Tokom radionica pokušat ćemo učesnicima prenijeti svoje dosadašnje iskustvo i ovo nisu klasična predavanja, nego želimo da mladi iskuse teatar i prođu proces teatarskog stvaranja. Dijeljenjem iskustva možemo progovoriti o problemima, strahovima i njihovim afinitetima što je i cilj radionica, odnosno da mladi razbiju stigmu i da se okrenu sebi i društvu, te glasno govore o svakodnevnim društvenim problemima“, istakao je Konjicija.

Konjicija kaže da su za radionice koristili tekst Franka Wedekinda “Buđenje proljeće”, koje upravo govori o problemima mladih ljudi i društvenoj opresiji što je ujedno inspiracija učesnicima da se bore protiv problema sa kojim se susreće društvo.

Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno ovaj projekat provodi u okviru projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Porticus fondacije. Pored Brčko distrikta radionice će se održati u Goraždu i Bugojnu. Nakon održanih radionica mladi će imati priliku da učestvuju na najstarijem teatarskom festivalu u BiH – 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA Bugojno, koji će se održati u julu mjesecu ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У недјељу хуманитарна пројекција филма „Ви идите, ја нећу“

Radio Brčko

Брчко: Пројекција филма “Лето када сам научила да летим” 2. и 3. марта у Дому културе

Radio Brčko

Mnogi birači koji su trebali glasati u Domu kulture raspoređeni na druga biračka mjesta

Radio Brčko