RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежавање побједе у Великом рату завршено Академијом и бесједом официра Марка Богосавца

Академијом и бесједом официра Марка Богосавца из Бањалуке о аустроугарској владавини у БиХ у периоду од Берлинског конгреса па до краја Првог свјетског или Великог рата, синоћ је у Брчком завршено обиљежавање стогодишњице од побједе у овом рату, које је организовало Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“. Официр Богосавац је, пред вишебројном публиком у Дому културе, говорио о приликама у Босни и Херцеговини прије Берлинског конгреса, затим о аустроугарској окупацији и анексији БиХ, те о самом рату.

Марко Богосавац

“Врло је битно да се схвати да се БиХ, под утицајем великих страних сила, у то вријеме налазила, а и сада се налази између прошлости и будућности“, рекао је официр Богосавац. По његовом мишљењу, тренутно су интереси великих сила испред интереса Босне и Херцеговине, а народ на овом подручју још увијек није „научио лекције“ из прошлости. Богосавац је изразио наду да ће народи са овог подручја, ипак, пронаћи најбољи пут за своју будућност.

У другом дијелу Академије, приређен је културно – забавни програм у оквиру којег су наступили чланови „Просвјетине“ Рецитаторско – драмске секција, док је у трећем дијелу, просвјетни радник из Брчког, Спасоје Радоњић, говорио о ослобођењу Брчког у Првом свјетском рату истичући да је тада српски народ дао изузетно велике жртве.

Спасоје Радоњић

„У прилог томе свједоче и ријечи нашег најзначајнијег непријатеља, њемачког цара Вилхелма – ꞌБоже, 80.000 српских војника је ријешило односно одлучило Први свјетски рат. Жао ми је што ти храбри људи нису били моји савезнициꞌ. Надаље, Брчко је, у завршници рата, дало значајан допринос новој држави и било је један од миљеника краља Александра и југословенске војске која је формирана након ратних дешавања“, истакао је Радоњић.

Академији у брчанском Дому културе је, у оквиру обиљежавања стотину година од побједе у Првом свјетском рату, наколико дана раније, претходила пројекција филма о Гаврилу Принципу и Јавна трибина о његовом лику и дјелу у оквиру нових историјских тумачења на којој је говорио познати историчар Алексадар Раковић, као и изложба фотографија под називом „Албум сјећања“.

Фото: Дејан Ђурковић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Svjetski dan Roma: U Bosni i Hercegovini živi 12.583 pripadnika romske populacije

Radio Brčko

Obilježeno 97 godina od smrti velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića

Radio Brčko

Брчко: Одржано предавање на тему “Велики српски научници о српском језику, науци и култури”

Radio Brčko