RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Omladinska organizacija Mali Princ gostuje na “Glumijadi” u Beogradu

Nakon velikog uspjeha na premijernoj izvedbi predstave „Priča o putovanju i odrastanju“ članovi Omladinske organizacije Mali princ gostuju na sedmom izdanju Međunarodnog festivala „Glumijada“ u Beogradu. Predstava će biti izvedena u sklopu glavnog programa festivala u subotu, 8.5. u 16:00 sati. „Ovo gostovanje nam veoma znači, jer smo jedini ansambl iz Bosne i Hercegovine koji učestvuje u ovom značajnom teatarskom festivalu namijenjenom djeci i mladima“ istakli su iz organizacije Mali princ.

GLUMIJADA je međunarodni festival revijalnog karaktera na kome se predstavljaju škole glume za djecu od 5 do 19 godina iz Srbije i čitavog regiona, a čiji organizator je Škola glume Umjetnička radionica Tijana Kesić. Naš dramski studio učesnik je ovog festivala već četvrti put, a polaznici Škole glume iz Beograda bili su i gosti Omladinske organizacije Mali princ u sklopu projekta Noć teatra.

Predstava sa kojom ove godine Mali princ učestvuje na Glumijadi govori o prijateljstvima, potrazi za identitetom, prilagođavanju novim sredinama i velikim životnim promjenama koje nastaju kao posljedica selidbe. Autorica i rediteljica predstave, Sandra Ikanović Jovičić napomenula je da predstava „Priča o putovanju i odrastanju“ na kojoj je intenzivno rađeno nekoliko mjeseci, progovara o stvarnim problemima i borbama sa kojima se susreću djeca i mladi, zašto je potrebno da se njihov glas čuje i da se otvoreno govori o osjećanjima, strahovima, nadanjima, željama, prijateljstvima… Na taj način dajemo djeci do znanja da je njihov glas bitan, da su njihova osjećanja bitna, da sva iskustva kroz koja prolaze nisu zanemariva i da su važan dio odrastanja. Tako je i ovo iskustvo učešća na Glumijadi izuzetno važno za ovu mladu i talentovanu ekipu, koja će imati priliku da razmijeni znanja i iskustva s vršnjacima iz regiona, učestvuju u radionicama, pogledaju izvedbe drugih dramskih studija, ali i da prezentuju svoj rad.

Uloge u predstavi tumače učenici osnovnih škola: Aleksa Vranjković, Adrijana Gajić, Bojana Đurđević, Elena Vranjković, Emilija Ristić, Gordana Đurđević, Leon Pavlović, Nikolina Mihajlović i Sara Andrić i Nikola Gudalo.

Polaznici dramskog studija Mali princ će u narednom periodu imati nekoliko izvedbi i na matičnoj sceni u Brčkom, a kako najavljuju iz organizacije u planu su i još neka gostovanja do kraja ove školske godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Besplatne obuke za mlade u oblasti digitalnog poslovanja

Mirsad Zahirović

U petak dva značajna događaja u organizaciji omladinske organizacije „Mali princ“ Brčko

Radio Brčko

Brčko: Besplatne obuke za mlade iz raznih oblasti

Mirsad Zahirović