RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Besplatne obuke za mlade iz raznih oblasti

U okviru projekta „Od ideje do biznisa” omladinska organizacija “Mali Princ” početkom sljedećeg mjeseca započet će sa realizacijom besplatnih obuka za mlade u Distriktu s ciljem jačanja znanja u sticanju iskustva u realizaciji poslovnih ideja. Također, ovim obukama želi se učvrstiti njihova pozicija na tržištu rada.

Projekat “Od ideje do biznisa” je dio velikog programa pod nazivom “Program zadržavanja mladih u BiH” čiji je cilj uvezati mlade, civilni sektor, poslodavce i institucije da se uključe u procese koji će značajnije nametnuti prava i potrebe mladih, naročito u segmentima obrazovanja i zapošljavanja.

“Mladi će tokom tri mjeseca imati obuku iz engleskog jezika, dok će dva mjeseca trajati obuka iz pisanja biznis planova koji je ključan za implementaciju poslovnih ideja. Također, polaznicima obuke u sklopu predavanja bit će održana radionica koja se odnosi na pravno savjetovanje, odnosno kako bi se upoznali sa pravnim okvirima prilikom izrade strategije za pokretanje poslovne ideje”, rekla je Sandra Dobrijević koordinator projekta.

U sklopu projekta planirane su naredne aktivnosti:
• Pravno savjetovanje – iskustvo pravnog okvira pokretanje vlastitog posla, strateško planiranje pokretanja vlastitog posla,
• računovodstvo i bankarsko savjetovanje,
• društvene mreže i komunikacija u svrhu samozapošljavanja koje će omogućiti generiranje novih radnih mjesta i jačanje kulture poduzetništva u BiH
• certifikate poslovnog engleskog jezika kroz stručnu edukaciju u trajanju od 3 mjeseca.

“Veoma je bitno da nauče kako iskoristiti prednosti društvenih mreža, kako da svoje proizvode oglašavaju na internetu i kako da privuku potencijalne kupce i klijente”, dodala je Dobrijević.

Prema njenim riječima potpisan je i Memorandum sa Zavodom za zapošljavanje Brčko gdje će putem njihove stranice biti također objavljen poziv za obuku u sklopu projekta „Od ideje do biznisa”.

Iz Omladinske organizacije “Mali princ” pozivaju mlade da se prijave na poziv koji je još uvijek u toku, a obuke će početi počektom sljedećeg mjeseca i održavat će se u prostorijama ove organizacije. Po završetku obuka mladi će imati mogućnost da promovišu svoje ideje predstavnicima institucija vlasti i donatoru, kroz sudjelovanje na okruglom stolu.

Aktivnosti programa „Od ideje do biznisa” realizuju se u okviru „Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta Mobilizacija” kojim implementira Udruženje građana NeštoViše i PRONI Centar za omladinski razvoj. Projekat je podržan od strane Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Omladinska organizacija Mali Princ gostuje na “Glumijadi” u Beogradu

Radio Brčko

U petak dva značajna događaja u organizaciji omladinske organizacije „Mali princ“ Brčko

Radio Brčko

Brčko: Besplatne obuke za mlade u oblasti digitalnog poslovanja

Mirsad Zahirović