RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Otvorena izložba “Brčko kakvo (NE) poznajete”

U sklopu obilježavanja „22 godine Brčko distrikta BiH“, sinoć je u Umjetničkoj galeriji otvorena izložba fotografija pod nazivom „Brčko kakvo (NE) poznajete“.

Izložena dokumentarno-umjetnička građa prikazuje Brčko kroz tri razdoblja kroz koje je prolazilo: razdoblje davne prošlosti, zatim grad iz bliske prošlosti i grad u sadašnjosti.

Fotografije i razglednice Brčkog iz ranijeg vremena ustupili su Atah Mahić i Admir Pašalić, a sadašnji izgled grada svojim fotoaparatom je zabilježila mlada umjetnica Darija Kašanski.

„Ovo je prva moja autorska izložba fotografija koja prikazuje Brčko nekada i sada, Brčko kako su prije doživljavali stanovnici, Atah Mahić i Admir Pašalić koji su svojim objektivom obilježili isto ranije epohe našega grada, a ja sam prikazala kakav je grad danas. Jako volim ovaj grad i baš ga dobro poznajem i bila mi je čast da radim jednu takvu izložbu koja će prikazati moj grad u dobrom i u lošem svjetlu“, kazala je Kašanski.

Izložba je stavila u fokus gospodarstvo Brčkog u razdoblju od prije, ali i poslije rata.

„Moram reći da je ovo isto tako omaž tvornicama, kao što su Interplet, Bimeks, Izbor koje su nažalost amputirane i nestale su. Ipak, mnoge druge su izgrađene, izgrađeni su drugačiji objekti, suvremeniji, moderniji; ne samo kad su u pitanju tvornice nego kompletna infrastruktura grada. Ono što je zanimljivo jest da se centar grada dosta mijenjao i taj povijesni pregled za mene je, a vjerujem i za ostale Brčake, vrlo značajan, naročito kad se te fotografije iz prošlosti i sadašnjosti izlože jedna do druge“, istaknula je Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

Dokumentarno-umjetnička građa će u Umjetničkoj galeriji biti izložena još 30 dana gdje će zainteresirani posjetitelji moći pogledati promjenu našega grada kroz proteklo razdoblje, vidjeti kako je infrastruktura pratila modu onog vremena, a isto tako, pogledati i dio fotografija koje svjedoče o groteskama iz prošlosti i prisjetiti se manje lijepih vremena i ožiljaka koje Brčko nosi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Изложба фотографија Анастасије, Зерине и Дарије

Миљана Ђурђевић

U Brčkom otvorena izložba fotografija „Brčanske rijeke i mostovi“ Ataha Mahića

Sandra Živković

Izložba “Život” Anastasije Plavšić otvorena sinoć u Brčkom

Radio Brčko