RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

PRAGG širom BiH obilježio Međunarodni dan demokratije: Bez učešća građana nema demokratije

Međunarodni dan demokratije – 15. septembar obilježen je razgovorima sa građanima u 16 gradova i općina širom Bosne i Hercegovine. Dani građanskog učešća su organizirani u okviru projekta „Proaktivni građani i građanke –  PRAGG, a zajednička poruka je da bez učešća građana nema demokratije.

Aktivnosti su organizirane na ulicama u Banjoj Luci, Bijeljini, Čapljini, Gacku, Gradačcu, Gradiški, Ilijašu, Jablanici, Laktašima, Modriči, Mostaru, Nevesinju, Sanskom Mostu, Tešnju, Tuzli i Sarajevu.

U razgovoru sa građanima iz PRAGG-a su istakli da je učešće građana u donošenju svih odluka u sferi političkog i javnog života, ključno za uspostavljanje i održavanje demokratskog upravljanja, vladavine prava, socijalne uključenosti i ekonomskog razvoja, te za unapređenje svih ljudskih prava.

U Sarajevu je aktivnost organizirana ispred Vječne vatre, a tom prilikom je menadžer PRAGG projekta Slaviša Prorok kazao da Međunarodni dan demokratije predstavlja dan kada je posebno važno istaći značaj demokratskih principa u izgradnji društva gdje je svaki glas bitan.

– ‘Dani građanskog učešća’ su jedinstvena prilika za sve građanke i građane BiH da otvoreno izraze svoje mišljenje o ključnim problemima u njihovim zajednicama i djeluju kao pokretači promjena u društvu. Na vlastima je da budu na usluzi građanima u rješavanju tih problema – naglasio je Prorok.

Ukoliko želimo ekonomski razvoj, socijalnu uključenost, poštovanje ljudskih  prava, bilo kakav napredak, dodao je, mi sebi ne smijemo dozvoliti da budemo aktivni samo na dan izbora, nego taj građanski aktivizam moramo pokazivati svakodnevno.

Naveo je da pet ključnih problema iz svake od 16 lokalnih zajednica, koji su prema mišljenju građana prioritetni za rješavanje, i oni će biti predstavljeni lokalnim vlastima, a PRAGG će podržati grupe građana u zagovaranju rješenja dijela ovih problema.

Prava na učešće u donošenju odluka, zagovaranje i kreiranje javnih politika su važna u osnaživanju pojedinaca i grupa. Ta prava su neodvojivo povezana sa drugim ljudskim pravima kao što su pravo na mirno okupljanje i udruživanje, sloboda mišljenja i izražavanja i pravo na obrazovanje i informisanje.

– Demokratija je isto toliko proces koliko i cilj, i samo uz puno učešće i podršku nacionalnih vlada, međunarodnih institucija, civilnog društva i – pojedinaca – ideal demokratije može se pretvoriti u stvarnost u kojoj će uživati svi, svugdje na svijetu – poručio je Prorok.

PRAGG menadžerica za komunikacije Nikolina Vilov Mahmutović također smatra da su njihove današnje aktivnosti posebno važne, kada se prostor za slobodu mišljenja i djelovanja u BiH ubrzano smanjuje, a previše energije troši na zaustavljanje urušavanja dosegnutih demokratskih standarda umjesto na društveni napredak i bolji život građana.

Projekt PRAGG je dobio snažnu podršku Vlade Švicarske, a realizuje se u saradnji sa Centrima civilnih inicijativa (CCI) i Institutom za razvoj mladih KULT.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!