RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povećan broj krivičnih djela krađa za 57 posto

Foto: Arhiva

Kako bi očuvali sigurnost građana prvenstveno kada je riječ o provalama i krađama, brčanska Policija svakodnevno provodi aktivnosti na suzbijanju imovinskog kriminala na području Distrikta.  U poređenju sa prošlom godinom zabilježeno je povećanje broja krivičnih djela krađe.

Preduzimanjem adekvatnih planskih mjera i radnji brčanska Policija tokom ove godine realizovala je nekoliko uspješnih akcija koje se odnose na borbu protiv imovinskog kriminala i traganju za počiniocima krivičnih djela. Dževida Hukičević, portparol brčanske Policija rekla je da je ove godine na području Distrikta zabilježeno značajno povećanje djela krađe.

„U prvih sedam mjeseci ove godine Policija Brčko distrikta zabilježila je ukupno 58 krivičnih djela krađa, 52 krivična djela teška krađa i osam krivičnih djela krađa u pokušaju. Prošle godine evidentirano je 37 krivičnih djela krađa, 64 djela teške krađe i pet djela krađa u pokušaju. U poređenju sa prošlom godinom za isti period zabilježeno je povećanje broja krivičnih djela krađa za 21 slučaj, odnosno za 57 posto, dok smanjenje bilježimo kod djela teška krađa za 12 slučajeva ili 19 posto“, rekla je Hukičević.

Da brčanska Policija efikasno obavlja svoj posao na terenu i svakodnevno radi na pronalasku počinilaca ovih krivičnih djela, Hukičević kaže da je pod nadzorom brčanskog Tužilaštva ove godine Policija realizovala  operativnu  akciju kodnog naziva „Tablice“.

„Akcija je provedena je s ciljem pronalaska počinalaca otuđenja registarskih tablica u sklopu koje je privedeno više osoba. Jedna osoba je dobrovoljno predala platnenu vreću sa ukupno 20 registarskih tablica, a izvršenim provjerama utvrđeno je da je 14 tablica otuđeno na području Distrikta sa 14 motornih vozila, dok je za dvije tablice utvrđeno da pripadaju registarskim područjima Tešnja i Bijeljine“, dodala je Hukičević.

Hukičević kaže da je u prvih sedam mjeseci okončano 15 slučajeva krivičnih djela teške krađe, a kada su u pitanju okončane istrage krivičnog djela krađa u ovoj godini okončane su istrage u ukupno 27 slučajeva.

Policija Brčko distrikta BiH konstantno preduzima mjere prevencije i represije prema osobama kao izvršiocima krivičnih djela, a trenutno stanje sigurnosti građana na području Distrikta brčanska Policija procjenjuje zadovoljavajućim.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanska Policija se oglasila povodom incidenata koji su uznemirili javnost

Radio Brčko

Brčko: Božićni i novogodišnji blagdani protekli mirno

Gorana Antić

Brčko: Oduzeto auto od višestrukog povratnika u izvršenju najtežih saobraćajnih prekršaja

Radio Brčko