RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Predstava “SARA-JE-VO” Edhema Jesenkovića premijerno na 62. MESS-u

U okviru 62. izdanja Festivala MESS, osim predstava u zvaničnom programu, 05. oktobra na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu bit će izvedena festivalska premijera predstave “SARA-JE-VO”, proslavljenog koreografa Edhema Jesenkovića. Predstava je nastala kao dio međunarodnog projekta “Balkan Dance Project”. 

Koprodukciju potpisuju Balkan Dance Project, Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”, Ministarstvo kulture Slovenije, Festival Velenje, te samostalna umjetnica Mojca Majcen. Izvršna producentica projekta za Bosnu i Hercegovinu je Nataša Hajdarević. Muziku za ovo teatarsko djelo potpisuje poznati sarajevski dvojac Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar).

“Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenim pravilima i tvrdoglavosti. Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom stećkom. Životni prostor je sredstvo gde držite sebe, svoj identitet i privatnost. A, taj prostor se odnosi i na osjećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osjećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uvjerenja i mjesto gdje skupljate snagu i ljubav”, rekao je autor i koreograf Edhem Jesenković.

Namjera savremene plesne predstave “SARA-JE-VO” je istražiti različite ideje o domu, privatnosti, intimnoj sferi i granicama između sebe i okoline, kako bismo otvorili oči novim pogledima na sebe i kako biramo i živimo u našim ličnim prostorima.

Plesači/izvođači predstavljaju mlađu generaciju, koja traži način da preživi u antagonističkom društvu. Nekadašnji balkanski komunizam i sadašnja demokratija su u opoziciji, a sukob se svakako odražava u brojnim društvima širom svijeta.

Kako je cilj projekta povezivanje mladih scenskih umjetnika iz regiona, u predstavi će sudjelovati iz Slovenije igračica i balerina Mojca Majcen i plesač Luka Ostrež,  iz Hrvatske plesač, koreograf i pedagog Ognjen Vučinić, iz Srbije plesačica Miona Petrović, a iz BiH dio ovog projekta su glumac Emir Fejzić i plesačica Ana Kuzmanović.

Ulaznice se mogu kupiti putem sistema kupikartu.ba.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.