RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novčanu naknadu ostvariće 1.700 demobiliziranih pripadnika Armije RBiH i HVO-a s područja Brčko distrikta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas popodne je u Gornjem Rahiću kod Brčkog prisustvovao na tribini na temu implementacije izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, šehidskih porodica, RVI i dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Učešće na tribini uzeli su i v.d. ministra za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine Mirza Terzo, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadsrić i Predsjednik Koordinacije federalnih saveza boraca Aljo Bošnjaković.

Mirza Terzo

„Ono što je najbitnije je da smo uveli „švicarsku formu“ i ova populacija više neće zavisiti od bilo koga ko sjedi u Vladi, nego će svake godine njihove naknade zakonski rasti“, kazao je Terzo i dodao da je ovaj posao koji obuhvata pripadnike Armije BiH, MUP-a i HVO-a na području Brčko distrikta, urađen zajedno sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem.

Ovu naknadu će ostvariti 1.700 ljudi povratnika iz RS-a i Brčko distrikta sa nivoa F BiH.

„Zakon je usvojen 15. aprila i već su demobilisani borci sa područja Brčko distrikta ili ušli u proces plaćanja ili je u toku postupak ostvarivanja njihovih prava, odnosno donošenje rješenja. Na ovaj način svi demobilisani borci i supruge umrlih demobilisanih boraca iz Brčko distrikta izravnali su svoja zakonska prava sa borcima u Federaciji Bosne i Hercegovini“, zaključio je Terzo.

Današnju tribinu u Gornjem Rahiću organizirala je Kordinacija boračkih udruženja Brčko distrikta BiH, a u rahićkom Domu kulture bili su mnogobrojni predstavnici javnog, društvenog i političkog života Brčko distrikta, te mještani Rahića i okolnih naselja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!