RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Preporod Brčko: Upriličena izložba fotografija “Zajedno”

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko u saradnji sa organizacijim „British Council“ u BiH, u dvorištu Fondacije porodice Bećirević, sinoć je upriličila izložbu fotografija Zerine Kurtović pod nazivom „Zajedno“.

Koordinator projekta Enida Murselović je rekla da je ovo završnica projekta „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje“.

„Glavni ciljevi projekta su unapređenje položaja osoba s invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu“ istakla je Murselović.

Brčanka Zerina Kurtović, se bavi dugi niz godina fotografijom, a posebnu ljubav kako kaže, gaji prema umjetničkoj fotografiji.

„Fotografije su rađene na temu pristupačnosti grada Brčko osobama sa invaliditetom. Glavni fokus je na portretima koje sam radila sa našom sugrađankom studenticom Marijom Jović, ali smo zabilježile i par kadrova na određenim lokacijama, gdje za nju kao lice sa invaliditetom postoje arhitektonske barijere koje joj predstavljaju problem. Želja nam je bila prikazati dio Marijine svakodnevnice, s akcentom na izazove i poteškoće koje otežavaju njene svakodnevne životne aktivnosti“, pojasnila je fotograf Zerina Kurtović.

Među prisutnim mnogim posjetiocima, Mersiha Sarać nam je rekla da se na ovaj način podiže i vidljivost osoba koje imaju problem.

„Smatram da im možemo pomoći i dati veliki podstrek kako bi se njihova prava podigla na značajni nivo, kako bi se možda čak izmijenila i neka zakonska regulativna“, dodala je Sarać.

Završnica ovog projekta uključuje i predstavljanje web platforme CERPOMA, a koja je počela sa radom prije mjesec dana i na koju se građani mogu prijaviti i postati dio ovog projekta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U “Preporodu” promovisana izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Mirsad Arnautović

Брчко: Научни симпозијум о доприносу Алијаге Кучукалића развоју града

Vladimir Matijević

Брчко: Промовисана књига “Честите убице”

Vladimir Matijević