RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Промовисана књига “Честите убице”

У организацији Бошњачке заједнице културе “Препород” Брчко и Фондације пoродице Бећиревић синоћ је у нашем граду одржано књижевно вече са дискусијом и промоција књиге под називом „Честите убице“ еминентног њемачког писца Инга Шулцеа.

Присуствујући промоцији своје књиге, аутор Инго Шулце рекао је да је ово његово шесто дјело и да роман који је представљен синоћ има три дјела, а радња говори о једном антиквару и прати његов живот од 1953. године до данас.


„Када читате први дио књиге стичете дојам да антиквар постаје десничар, а када наставите читати примјетите да је први дио један рукопис сасвим другог човјека, а увиђате да му не смијете вјеровати превише. У трећем дијелу до изражаја долази и лекторица која има рукопис на свом столу и исказује извјесну сумњу у њега,“ рекао је аутор књиге.

Он је додао да ово дјело има везе са Босном и Херцеговином јер је у роману један важан лик који је аутор преузео из дјела „Што пепео прича“ босанскохерцеговачког писца Джевада Карахасана.
„Тај лик који је преузет, има после важну улогу у овој књизи јер његово виђење ствари неда да се претвори у непријатеља,“ нагласио је Инго Шулце.

Инго Шулце је рођен 1962. године у Дрездену, а живи у Берлину. Након студија класичне филологије и германистике у Јени радио је као позоришни драматург и уредник новина. Чим се 1995. године појавила његова прва књига „33 тренутка среће“, и критика и публика су је одмах прихватиле с одушевљењем. Књига „Симпле Сторyс“ (1998.) постигла је спектакуларан успјех и уврштена је у школску лектиру у Нјемачкој, а затим је услиједио Сцхулзеов опус магнум „Нови животи“ (2005), збирке прича „Мобилни“ (2007.) и „Наранџе и анђели“ (2010.) као и романи „Адам и Евелин“ (2008,) и „Петер Холц“.

Инго Сцхулзе је објавио бројне есеје и говоре, међу којима су „Шта хоћемо?“ (2009.) и „Наша лијепа нова одјећа“ (2012.), као и умјетничку књигу „Увјежбавање раја“ (2016). У прољеће 2020. године објављен је његов роман „Честите убице“ који је био номинован за Награду Сајма књига у Леипзигу. У октобру 2020. Инго Сцхулзе је одликован Орденом Савезне Републике Њемачке за свој ангажман као политички аутор и умјетник. У прољеће 2022. објављена је књига „Американац који је први открио Колумба…“. Дјела Инга Шулцеа награђена су бројним међународним наградама и преведена на 30 језика.

у име организатора књижевне вечери Ћазим Суљевић рекао је да је част угостити једног од најугледнијих савремених књижевника из Њемачке.
У представљању њемачког писца и његовог дјела синоћ су учествовали и професор Вахидин Прељевић и његов сарадник Насер Шећеровић.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Вече пријатеља Фондације Бећиревић

Vladimir Matijević

Brčko: U “Preporodu” promovisana izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Mirsad Arnautović

Preporod Brčko: Upriličena izložba fotografija “Zajedno”

Radio Brčko