RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Rijeka: Otvorena izložba o ženskim logorima na Golom otoku i Svetom Grguru

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) otvorena je izložba Andreje Kulunčić “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete”, kojom je upozoreno na postojanja ženskih komunističkih logora na Golom otoku i Svetom Grguru te patnje žena zatočenica.

Kako je navedeno, umjetnica ovom izložbom i istoimenim projektom, pokrenutim 2019., nastoji podsjetiti na postojanje tih logora, smatrajući da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje tih ženskih logora.

U njima je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Infombiroom.

Režim u logoru sustavno je ugrožavao reproduktivno zdravlje kažnjenica, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Zatvorenice su bile prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo njihovom dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom, navodi se u pratećem materijalu.

Izložbu uz Andreju Kulunčić kustoski potpisuju Irena Bekić i Anca Verona Mihuleţ, javlja Hina.

Ravnateljica MMSU Branka Benčić navela je da se tema ženske traume širi i izvan teme izložbe i projekta, a iskazuje se kroz nasilje, vidljivo i nevidljivo, u okviru struktura i izvan njih, i danas nad ženama, a može rezultirati femicidom. Na izložbi su predstavljeni rezultati istraživanja tijekom trajanja projekta na lokacijama logora i sjećanjima zatočenica, a transformirana su u vizualni medij – fotografiju, crtež, video i instalacije, rekla je Benčić.

Okupljene na otvaranju pozdravili su i autorica Andreja Kulunčić, pročelnik riječkoga gradskoj odjela za kulturu Ivan Šarar te kustosica Irena Bekić.

Izložba pruža mogućnost sudjelovanja posjetiteljica, tako da u okviru radionica izrađuju glinene figurice zatočenica i ispisuju po jedno ime zatočenih žena na crvenu platnenu traku. Ideja je da se 850 figurica, koje predstavljaju toliko zatočenih žena, zajedno s ispisanim platnom, izlažu u sklopu naknadnih izložbi na ovu temu.

Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Večeras otvarenje izložbe ‘Diplomatija i umjetnost’

Дражен Ристић

Brčko: Otvorena izložba u Gradskom muzeju

Sandra Živković

Брчко: Отворена изложба “Бог и човјек”

Vladimir Matijević