RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Muzeju Brčko distrikta otvorena izložba “Od sjemena do sofre”

U Muzeju Brčko distrikta danas je otvorena nova izložba pod nazivom „Od sjemena do sofre“. Izložba je okupila veliki broj posjetitelja, a svečano ju je otvorio predstojnik Pododjela za turizam, kulturu i sport Vlade Brčko distrikta, Jakov Amidžić.

Postavljena izložba prezentira tradicionalni način života na selu, odnosno obrađuje načine uzgoja, obrade i pripreme hrane te kako se nekada objedovalo u našim krajevima. Eksponati su, uz one iz muzejskog depoa, pribavljeni iz sela iz okoline Brčkog, fondacije obitelji Bećirević te iz Muzeja Semberije.

„Tu su izloženi različiti alati i pomagala koji su korišteni u svakodnevnom životu, kao što su plugovi, dijelovi volovske orme, stupe za pravljenje maslaca, za pravljenje pekmeza, kao i posude koje su korištene prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Također su prikazane dvije vrste sofre na kojima se vidi kako se nekada objedovalo, kakvi su bili običaji i procesi prilikom jela“, istaknula je kustosica Muzeja Vanja Žigić.

Uz mnogobrojne posjetitelje, izložbi je prisustvovao i šef Službe za turizam, Aleksandar Đurić koji je ovom prigodom ukazao na žnačaj ovakvih događaja u našoj lokalnoj zajednici bogatoj antropogenim nasljeđem, kulturom i tradicijom koja se čuvala stoljećima unazad i koja se prenosila s koljena na koljeno.

„Imamo priliku danas da u okviru tradicionalnog obilježavanja ‘Noći muzeja’ prisustvujemo jednoj zanimljivoj izložbi koja je evocir uspomena na prošlost. Upravo je to jedna zgodna prilika da i našim građanima, ali i potencijalnim turistima pokažemo kako se to čuvala tradicija, na koji način se tada egzistencijalne stvari događale: od proizvodnje hrane, upotrebe različitih oruđa i tome slično. Sve je to prilika koja u pogledu turističke valorizacije ima svoju primjenu kada je u pitanju turizam, i Brčko distrikt se može pohvaliti jednom takvom bogatom tradicijom“, kazao je Đurić.

Prema riječima kustosice Vanje Žigić, planirano je da izložba „Od sjemena do sofre“ za sve zainteresirane posjetitelje ostane otvorena narednih godinu dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Muzeju izloženi eksponati koji su korišteni za snimanje TV serije “Nemanjići”

Mirsad Arnautović

У Музеју Брчко дистрикта новитети и у вријеме короне

Дејана Крстић

Muzej Brčko Distrikta priprema novu izložbu

Sandra Živković