RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Muzej Brčko Distrikta priprema novu izložbu

Muzej Brčko Distrikta, smješten u zgradi „Šipada“ svoja vrata za javnosti je otvorio u rujnu 2018. godine. Od svog osnutka, Muzej konstantno teži boljem poslovanju te radi na novim projektima i izložbama, a posljednja godina je bila izuzetno dobro realizirana, ističe kustosica Muzeja, Vanja Žigić.

U protekloj godini Muzej je radio na obilasku terena, registrirani su i potvrđeni su poneki arheološki lokaliteti, radilo se na konzervaciji i restauraciji materijala koji su poslani stručnjacima na daljnju obradu. Pored toga, Muzej Brčko distrikta može se pohvaliti i s četiri postavljene i realizirane privremene izložbe, a to su: „Dani kineske kulture“, izložba fotografija „Brčko: Nekad i sad“, interaktivna izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i izložba posuda od abonosa pod nazivom „Novi život starog hrasta“.

Za ovu godinu iz Muzeja su najavili nastavak redovnih dosadašnjih aktivnosti prema planu i programu, te nove postavke i izložbe, od kojih će prva, prirodnjačkog karaktera, biti otvorena u tijeku sljedeća dva mjeseca.

„Priprema nove izložbe je već u tijeku. Riječ je o prirodnjačkoj postavci vezanoj za fosile i skeletne ostatke izumrlih životinja koje su živjele u Ledenom dobu. Prikazat ćemo fosilni materijal koji se nalazi u našem depou, a prikupio ga je u većem dijelu Jakov Babić. Dio materijala otkupljeno je iz Čelića, dijelom su tu slučajni nalazi koji su slučajno dospjeli u muzejsku zbirku, a dio je nabavljen iz Orašja.“ – rekla je Žigić.

Kustosica Žigić ističe kako su zadovoljni dosadašnjim brojem posjetitelja u prethodnoj godini, no isto tako i kako se nadaju da će nove izložbe u ovoj godini zainteresirati djecu i šire građanstvo Brčkog da dođu i posjete Muzej i da si na taj način dodatno približe kulturu i povijest.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Отворена изложба карикатура аутора Хусеина Хулета Ханушића

Дејана Крстић

Brčko: Otvorena izložba slika naivnog slikarstva

Brčko: Otvorena izložba povodom 75 godina pruge Brčko-Banovići

Sanita Jerković Ibrahimović