RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U Sarajevu se održava Festival bajke za djecu i odrasle

Festival bajke za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja Bajka, sedmi put zaredom održava se u Sarajevu, i traje do 31. decembra. Ljubitelji bajki imaju priliku upoznati se sa narodnim bajkama iz Rusije, Kanade, Italije i naših prostora, koje su uprizorene pripovijedanjem u vunenom pozorištu.

Prije sedam godina dvije entuzijastice, glumica, Tatjana Šojić koja je zaljubljenik u pripovjedački teatar i Željak Lemez, zaljubljenik u bajke i u izradu lutaka od vune, pokrenule su jedinstveni Festival u Bosni i Hercegovini, zasnovan na pripovjedačkom teatru. Festival je jedinstven i po tome što su kompletna scenografija i lutke izrađene od vune, te su zbog toga ove predstave poznate kao vuneno pozorištance.

“Zapravo sam ja neki svoj hobi i neko svoje interesovanje i neku sklonost ka pravljenju skulptura ustvari pretvorila u svoj poziv i sada sam postala lutkar tog našeg vunenog pozorištanca, a bajke me inače fasciniraju jer su to priče slika koje toliko bude maštu i sasvim drugačiji osjećaj i sasvim drugačije prizore”, kaže osnivač Festivala bajke Željka Lemez.

Podršku festivalu od prvoga dana pružio je Centar kulture i mladih Općine Centar, na čijoj sceni se održavaju predstave ali i radionice vunenog pozorištanca za djecu.

“Energija i želja Tatjane i Željke su dovele da imaju jedan ozbiljan Festival i za djecu i za odrasle, to je nešto što je vrlo pohvalno i mi kao institucija smo dali naravno prostor, i mislimo da je važno da taj festival bude u našoj ustanovi”, stiče Armin Omerović iz Centra kulture i mladih Opštine Centar.

Festival bajke trenutno se održava onlajn na oficijelnoj fejsbuk stranici Udruženja Bajki, gdje publika ima priliku upoznati sa starim narodnim bajkama iz Rusije, Kanade, Italije, zemаlja regije i drugih zemаlja svijeta i Evrope, i gdje također imaju priliku slušati teatar pripovijedanja nekih od najznačajnijih svjetskih pripovjedača bajke današnjice.

Izvor: BHRT/Aida Ramić (S. T.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Web stranica Medicinskog fakulteta korištena u političke svrhe

Radio Brčko

Radovi na na novom terminalu pri kraju, očekuje se rast prometa

Radio Brčko

Воз усмртио жену у Сарајеву

Radio Brčko