RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U susret ”Frančeskovim danima” u brčanskom “Napretku” održan koncert klasične glazbe

Koncert klasične muzike u izvedbi pijanistice Darije Jahić i violinistice Jasmine Kasumović održan je sinoć u dvorani HKD “Napredak” u Brčkom kao dio programa Napretkove manifestacije “Frančeskovi dani”, koja se od početka ovoga mjeseca realizira u tom gradu.

Voditeljica ove “Napretkove” aktivnosti magistrica hrvatskoga jezika Katarina Marošević je kazala da je manifestacija “Frančeskovi dani” ove godine ponudila bogate kulturne sadržaje iz književnosti i glazbe, ali i oblasti nauke i praktičnih vještina iz domena hortikluture i voćarstva.

– Jasmina Kasumović i Darija Jahić su već afirmirane umjetnice koje u svojoj biografiji imaju zabilježene brojne nastupe. Brčanska publika nema tako često priliku uživati u kompozicijama klasične glazbe te je ovaj koncert svakako obogatio program naše manifestacije. A na repertoaru dvojca Jahić- Kasumović je bila kompozicije Milana Prebande, G.F. Handela i B.Bartoka – kazala je Marošević.

Jasmina Kasumović, rođena Šehanović, rođena je 1996. godine u Traunseinu u Njemačkoj. Sa samo 16 godina položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a nakon godinu dana školovanje nastavlja u Grazu u Austriji na prestižnom univerzitetu Kunstununiversitat Graz. Godine 2017. završila je drugi ciklus školovanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu te stekla zvanje magistar muzičkih umjetnosti-violina. Pored brojnih priznaja i nagrada koje je dobila kao solistica i kao dio kamernog ansambla, ona ostvaruje zapažene rezultate i u oblasti edukacije. Pokrenula je nastavu violine u Srebreniku i Brčkom koja se realizira pri BZK Preporod. Mentorica je u multidisciplinarnoj školi za djecu School and School u Tuzli. Osim toga, komponira muziku za dječije predstave i televizijske emisije. Trenutno je zaposlena kao profesor violine u Srednjoj muzičkoj školi “Čestimir Mirko Dušek”  u Tuzli.

Darija Jahić je rođena 1989. godine u Tuzli. Osnovnu muzičku školu je završila u Tuzli, a Srednju muzičku u Sarajevu u klasi profesorice Angeline Pap. Tokom školovanja usavršavala se na seminarima kod uglednih pijanista i pedagoga kao što su Aleksandra Romanić, Aleksandar Serdar, Jokut Mihajlović i Lovro Pogorelić.

Nastupala je na koncertima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Godine 2012. diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za klavir u klasi profesorice Svetlane Chlaidze. Zvanje magistar muzičkih umjetnosti stekla je 2013. godine. Sudjelovala je na brojnim domaćim i inozemnim natjecanjima na kojima je osvojila jednu specijalnu, sedam prvih, dvije druge i jednu treću nagradu.

Pored toga, Jahić vodi Malu školu klavira pri BZK “Preporod” Brčko koja okuplja značajan broj polaznika. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi “Čestimir Mirko Dušek” u Tuzli.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U srijedu izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ Jose Živkovića Soje

Radio Brčko

Brčko: Nastup zbora Pontanima zaključit će ovogodišnje Frančeskove dane

Radio Brčko

Brčko: U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

Sandra Živković