RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Nastup zbora Pontanima zaključit će ovogodišnje Frančeskove dane

Povodom završetka ovogodišnjih Frančeskovih dana, 31. listopada u Domu kulture u Brčkom nastupit će jedan od najboljih pjevačkih zborova iz Bosne i Hercegovine – Pontanima. To je zbor koji djeluje već 25 godina, i kroz svoj vijek su kroz gotovo 800 nastupa obišli Bosnu i Hercegovinu, zemlje regije i svijeta. Dobitnici su mnogih priznanja i nagrada, od kojih su najistaknutije:

PONTANIMA je 1998. dobila mirovnu nagradu Tanenbaum centra za međuvjersko razumijevanje iz New Yorka, a 2004. nagradu Common Ground iz Washingtona. Dvije godine kasnije grad Sarajevo počastio je Pontanimu Šestoaprilskom nagradom za doprinos umjetnosti, za izgradnju kulture mira i promociju kulturnog nasljeđa BiH.

Godine 2007. u Rimu na europskom susretu najboljih zborova u organizaciji Vatikana, Pontanima je osvojila prvo mjesto za suvremenu duhovnu glazbu. Godine 2011. Zbor je primio nagradu Pax Christi za 2011. godinu.

Početkom 2016. Pontanima je dobila vjerojatno najveću nagradu islamskog svijeta za međuvjerski dijalog u Dohi u Qataru, naime DICID – Doha International Center for Interreligious Dialog dodijelio je djelu Pontanime svoje najveće priznanje. A koncem iste godine Fondacition Chirac dodijelila je zboru Pontanima svoju nagradu za kulturu mira koju je osobno predsjednik Francuske gospodin Holland uručio Pontanimi 24.11.2016. u Parizu. Za godinu 2018. Pontanima je dobila nagradu Asocijacije kompozitora BiH AMUS „Fra Grgo Martić“ za autorsko stvaralaštvo u području promocije glazbe naroda BiH. Godine 2019. Federalno ministarstvo Republike Austrije za europske integracije nagradilo je Pontanimu Intercultural Achievement Award.

Inače, Pontanima je međureligijski zbor koji izvodi pjesme iz svih religija, pa se može reći da je glazba Pontanime liturgija ljepote umjetničke raznolikosti koja nastaje iz suzvučja religija i kultura.

Ovaj jedinstveni i veliki koncert će se održati u nedjelju, 31.10. u Domu kulture u Brčkom, s početkom u 18:00 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izložbom likovnih radova započeli “Frančeskovi dani”

Mirsad Arnautović

Upriličen “Napretkov” Božićni domjenak

Admir Kadrić

Brčko: Narednih mjesec dana otvorena izložba hrvatskog slikara Đure Sedera

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!