RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Evo kako da spasite telefon ako vam upadne u vodu

Veoma je bitno da budete brzi. Obavezno isključite telefon, a nakon toga upustite se u detaljno brisanje i sušenje koje će potrajati puna 72 sata

Većina mobilnih telefona nije vodootporna, pa tako bilo kakav kontakt sa vodom može trajno oštetiti uređaj. Ukoliko se desi da vam uređaj upadne u vodu ili ga polijete tečnošću, ne mora da znači da je to njegov kraj, ali morate pravilno odreagovati.

Prva stvar koju bi obavezno trebalo da uradite jeste da ga što brže isključite. Cilj je da ne dođe do kratkog spoja kada voda dopre do najosteljivijih delova. Obrišite kućište peškirom i dodatno obratite pažnju na sve otvore, zvučnike i mikrofon. Nakon toga ga otvorite, odvojite bateriju, SIM karticu i osušite ih.

Kada ste to završili, najbolje je telefon staviti u neku torbu, prekriti je kesicama koje skupljaju vlagu, i ostaviti ga da tako stoji naredna 72 sata. Ove kesice se najčešće nalaze u kutijama sa obućom, pa ih sledeći put kad obnavljate vaš cipelarnik sačuvajte, za svaki slučaj.

Nakon tri dana uključite telefon. Naravno, ishod zavisi od toga koliko ste bili brzi i da li ste imali sreće da voda nije izazvala kratak spoj.

Bitno je da znate da iako ste uspeli da povratite telefon, postoji mogućnost da će delovi korodirati vremenom. Ukoliko uređaj godinu dana kasnije polako počne da se kvari znaćete od čega je.

Čak i ukoliko je u garanciji, oštećenja izazvana vodom ne potpadaju pod njenu zaštitu. Svaki mobilni telefon ima indikator koji u dodiru sa vodom menja boju, pa serviseri uvek vide šta je izazvalo kvar. Predlažemo vam da zapamtite ove savete kako bi ukoliko vam se ovo desi, znali kako da pravilno odreagujete i spasite svoj telefon od propasti.

Izvor: cnet.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.