RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Istraživanje pokazalo: Samački život loše utječe na zdravlje muškaraca

Izvor: Ilustracvija/Shutterstock

Novo istraživanje koje je objavljeno početkom ovog tjedna pokazuje da samački život posebno negativno utječe na muškarce.

Istraživanje je proučavalo uzorke krvi 4835 sudionika iz Copenhagen Aging and Midlife Biobanka kako bi se ispitala razina upalnih procesa.

“Pronašli smo značajnu povezanost između prekida partnerstva ili godina samačkog života i problema s upalama kod muškaraca”, rekla je dr. Karolina Davidsen, znanstvena suradnica na Odjelu za javno zdravstvo na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Istaknula je da kod žena to nije slučaj.

“Najnovija studija mogla bi osvijetliti rizike za muškarce koji žive sami, ali zdravlje je višestruko i praćenje čimbenika rizika, maksimiziranje dobrobiti i liječenje upala koje se pojave uz pomoć vašeg liječnika mogu pomoći pacijentima da žive zdravim životom”, navodi se u istraživanju.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, proučavala je i godine života samaca.

Za neke je činjenica za žive samački život čak i prednost, smatra Elyakim Kislev, docent na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Kislev je analizirao američke i europske baze podataka, uključujući US Census Bureau i European Social Survey, kao dio ispitivanja trendova kod samaca i onoga što je neke samce činilo sretnima.

Proučavao je običaje u više od 30 zemalja i vodio više od 140 intervjua sa samcima u SAD-u i Europi – s ljudima između 30 i 78 godina koji su zajedno predstavljali mješavinu spolova, seksualnosti te socioekonomskog i etničkog porijekla.

Otkrio je da ključne razlike između sretnih samaca i nesretnih samaca općenito ovise o tome jesu li internalizirali stereotipe o tome da su sami ili im je svejedno.

“Samoća nekih sretnih samaca također je nadoknađena stjecanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija”, rekao je Kislev.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Зашто жене старе брже од мушкараца

Radio Brčko