RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kako su izgledali “ljubavni oglasi” 1923.: Mladić traži “gospojicu” za skraćivanje zimskog vremena

Na Facebook stranici Retroteka podijeljen je isječak iz Jutarnjeg lista 1923. koji prikazuje kako je izgledalo “dopisivanje” preko oglasa u ovom periodu.

Jutarnji list imao je posebnu rubriku “Dopisivanje” gdje su građani pod “šifriranim” porukama mogli tražiti srodne duše, ali i objavljivati poruke namijenjene onima s kojima izlaze. Među oglasima s isječka iz novina može se vidjeti i primjer otkazivanja sastanka 1923. godine: “Sastanak nema smisla, doći neću. Marijan, samoborski kolodvor”.

 Također, objavljen je i oglas gdje mladić traži osobu za dopisivanje, dok je jedna gospođica tražila gospodina kojeg je srela u vozu.

“Mladić od 20 godina želi se dopisivati i radi šetnje i zabave s jednom inteligentnom gospojicom radi skraćivanja zimskog vremena. Ne smije biti starija od 17-18 godina. Cijenjene ponude slati na upravu”, navodi jedan od oglasa.

Mnogima je bilo zanimljivo vidjeti kako je izgledalo “dopisivanje” u vrijeme bez pametnih telefona i svih mogućnosti tehnologije koje imamo danas.

Foto: klix.ba

Foto: Shutterstock/Facebook

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.