RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Kod zaraženih “kovidom 19” povećan rizik od depresije, demencije i možadanog udara

Kod osoba zaraženih virusom korona u prethodnih šest mjeseci primijećen je povećani rizik od razvoja depresije, demencije, psihoze i moždanog udara, rekli su istraživači, javio je Bi-Bi-Si.

Kod jedne trećine pacijenata pojavile su se psihološke i neurološke tegobe, a rizik je pojačan ukoliko je pacijent primljen u bolnicu ili na jedinicu intenzivne njege.

Vjeruje se da su glavni razlozi posljedice stresa i činjenica da virus direktno utiče na mozak.

Britanski istraživači analizirali su elektronske medicinske dosijee više od pola miliona pacijenata u SAD i njihove šanse za razvoj jednog od 14 uobičajenih psiholoških ili neuroloških stanja, uključujući krvarenje u mozgu, moždani udar, Parkinsonovu bolest, demenciju, psihozu, Gilen-Bareov sindrom, promjene raspoloženja i anksioznost.

Anksioznost i promjene raspoloženja su najčešće dijagnoze među licima oboljelim od kovida 19, a vjeruje se da je razlog stres zbog same bolesti ili prebacivanja u bolnicu.

Moždani udar i demencija su najčešće posljedica bioloških procesa samog virusa ili reakcije organizma na samu infekciju.

Kovid 19 nije povezan sa povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti ili Gilen-Bareovim sindromom.

Poređenjem grupe ljudi koji su imali kovid 19 sa dvije grupe, od kojih su u jednoj oboljeli imali grip, a u drugoj određene respiratorne infekcije, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu zaključili su da je kovid 19 više povezan sa poremećajem rada mozga u odnosu na druge respiratorne bolesti.

Učesnici istraživanja birani su u skladu sa godinama, polom, etničkom pripadnošću i zdravstvenim uslovima kako bi bili što uporediviji.

Oboljeli su imali 16 odsto veću vjerovatnoću da će razviti psihološki ili neurološki poremećaj nakon kovida 19 u odnosu na druge respiratorne infekcije, a 44 odsto kada je riječ o ljudima koji se oporavljaju od gripa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Sloveniji se epidemiološko stanje smiruje

Radio Brčko

Од данас у Француској на снагу ступају строге мјере за невакцинисане

Radio Brčko

U Bosni i Hercegovini od virusa korona dosad se oporavilo 22.614 osoba

Radio Brčko