Magazin

Moguće da Google ugasi svoj pretraživač u Australiji

Ovo je, podjetimo, potez kojim Australija želi zaštititi nezavisno novinarstvo i održivo medijsko okruženje, te osigurati poslovanje australskih medija. Time bi postala prva zemlja na svijetu koja će od gigantskih internet kompanija tražiti da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj.

Na saslušanju u Senatu u Canberri direktorica Googlea Australije Mel Silva rekla je da australski nacrt zakona “ostaje neizvodljiv” te da će “razbiti” način na koji su milioni korisnika tražili sadržaj na mreži.

“Ako bi ova verzija Kodeksa postala zakon, ne bismo imali izbora nego da obustavimo Google Search u Australiji. To bi bio loš ishod ne samo za nas, već i za Australijance, raznolikost medija i mala preduzeća koja koriste Google pretragu. Besplatna usluga koju nudimo australskim korisnicima i naš poslovni model izgrađen je na sposobnosti slobodnog povezivanja između web lokacija”, rekla je Silva.

Australski premijer Scott Morrison brzo je reagovao na izjave iz Googlea.

“Da budem jasan. Australija donosi svoja pravila za stvari koje možete raditi u Australiji. To čini naš parlament. To radi naša vlada i tako stvari funkcioniraju ovdje u Australiji. Ljudi koji žele raditi na takav način, dobrodošli su u Australiju, ali mi ne odgovaramo na prijetnje”, rekao je Morrison.

Google i Facebook su godinama u sukobu s izdavačima o načinu na koji prikazuju sadržaj, a medijske kompanije tvrde da bi im tehnološki giganti trebali plaćati za ovu privilegiju. Novi zakon u Australiji omogućio bi određenim medijima da pregovaraju bilo pojedinačno, bilo kolektivno s Facebookom i Googleom o načinu korištenja njihovog medijskog sadržaja.

Izvor: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button