RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australija privodi kraju zakon kojim će obavezati Facebook i Google da medijima plaćaju vijesti

Odluka je ocijenjena kao zaštita nezavisnog novinarstva, ali su joj se pomenute kompanije usprotivile.

Zakon, kojim bi se reguliralo ovo pitanje, će ove sedmice biti tema parlamentarne rasprave. Parlamentarac Josh Frydenberg je izjavio da će kompanije morati pregovarati s lokalnim medijima o cijeni njihovog sadržaja koji žele objaviti. Ako ne mognu postići dogovor, kako je rekao, vlast će odlučivati umjesto njih.

“Ovo je velika reforma. Ovo se dešava prvi put na svijetu i cijeli svijet gleda šta se događa ovdje u Australiji. Zakonodavstvo će omogućiti da se pravila iz stvarnog svijeta primijene i u onom digitalnom. To će biti i podrška našim medijim”, poručio je Frydenberg.

Smatra se da plan australske vlasti predstavlja do sada najveći utjecaj na poslovanje Facebooka i Googlea. Već tri godine traje nastojanje da se ostvari navedeni cilj. Ove korporacije su upozorile da bi mogle zaustaviti pružanje usluga u Australiji.

Predstavnik Googlea danas nije želio komentarisati ovo pitanje. Tvrdi da još nije vidio šta predloženi zakon u konačnici nalaže. Komentar je izostao i iz Facebooka.

Mišljenje je da su ove dvije korporacije primorale veliki broj medija da izdvajaju znantna sredstva za oglašavanje na njihovim platformama. Time su im izvukle velike iznose novca, a što je za posljedicu imalo i gubitak velikog broja radnih mjesta.

Osim Australije, slično namjerava učiniti i Francuska, prenosi agencija Reuters.

Izvor: https://www.klix.ba/

Foto: gettyimages

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Australski ministar unutrašnjih poslova zaražen korona virusom

Radio Brčko

Facebook prvi put u svojoj 18-godišnjoj historiji registrovao pad broja dnevno aktivnih korisnika

Radio Brčko

Radnicima Facebooka će biti omogućen rad od kuće do jula 2021. godine

Radio Brčko