RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Na Arktiku zabilježen novi temperaturni rekord od 38 stepeni Celzijusovih

Agencija UN-a za mjerenje temperatura saopćila je u utorak da je potvrdila očitanje temperature od 38 stepeni Celzijusa u ruskom mjestu Verhojansk prošle godine kao najvišu temperaturu ikada zabilježenu na Arktiku, u posljednjem u nizu “zvona na uzbunu zbog klimatskih promjena”.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je da je ta temperatura koja “više odgovara Mediteranu nego Arktiku” izmjerena 20. juna 2020. tokom toplotnog vala koji je zahvatio Sibir i i produžio se sjeverno od Arkričkog kruga.

Prosječne temperature bile su više od 10 stepeni Celzijusa od uobičajenih za to doba godine u arktičkom Sibiru, što je uzrokovalo šumske požare, topljenje leda i rastu globalnih temperatura, što je 2020. godinu obilježilo kao jednu od najtoplijih godina u historiji.

– Ovaj novi arktički rekord jedno je u nizu posmatranja o kojima izvještava Arhiv WMO o vremenskim i klimatskim ekstremnim promjenama i koja aktiviraju zvono na uzbunu zbog klimatskih promjena – navodi generalni sekretar WMO Petteri Taalas u saopćenju.

Verhojansk je otprilike 115 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga i ima meteorološku stanicu koja mjeri temperature od 1885. godine, tvrdi WMO,

Glasnogovornica WMO Clare Nullis izjavila je da je rekordno očitanje temperature prvo takve vrste na Arktiku, ali da temperatura od 38 stepeni nikada nije izmjerena na Arktiku.

WMO traga i za brojnim drugim eventualnim toplotnim rekordima, uključujući temperaturu od 54,4 stepena u Dolini smrti u Kaliforniji, što bi moglo predstavljati najviše temperaturno očitanje ikada, i 48,8 stepeni na južnom italijanskom otoku Siciliji ovog ljeta – najvišu temperaturu ikada izmjerenu u Evropi.

Taalas je kazao da WMO nikada nije imao toliki broj istraga eventualnih temperaturnih rekorda u isto vrijeme i da će trebati vremena za njihovu verfikaciju. Agencija tvrdi da je Arktik među regijama koje se najbrže zagrijavaju u svijetu, po stopi dvostruko višoj od globalnog prosjeka, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.