RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Na Marsu visoki tonovi brži od dubokih

Ljudski razgovor na Marsu zvučao bi veoma čudno jer viši tonovi putuju brže od dubokih, navode naučnici nakon što su izvršena mjerenja brzine zvuka na Crvenoj planeti.

Naučnici iz instituta “Los Alamos” predstavili su na Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci nova otkrića koja govore o temperaturnim fluktuacijama na površini Marsa, koje su usko povezane sa brzinom zvuka.

Naime, brzina zvuka nije univerzalna konstanta. Ona je promjenljive prirode, te zavisi od gustine i temperature sredine kroz koju putuje.

Mars ima mnogo rjeđu atmosferu od Zemlje, što znači da na Crvenoj planeti zvuk putuje drugačijom brzinom.

Cijeli proces dodatno komplikuje atmosfera neposredno iznad površine, jer tokom dana, zbog zagrijavanja, nastaju strujanja koja stvaraju snažnu turbulenciju.

Rezultati testova koje je uradio Nasin rover pokazuju da brzina zvuka blizu površine Marsa iznosi, otprilike, 240 metara u sekundi.

Zbog jedinstvenih svojstava molekula ugljen-dioksida pri niskom pritisku, Mars je jedina planeta u Sunčevom sistemu u čijoj atmosferi dolazi do promjene brzine zvuka tačno u sredini zvučnog pojasa, navode naučnici.

Na frekvencijama iznad 240 herca vibracioni modovi molekula ugljen-dioksida nemaju dovoljno vremena da se opuste ili vrate u prvobitno stanje, pa na Marsu zvuk putuje više od 10 metara u sekundi brže na višim frekvencijama nego na niskim.

Stoga se na Marsu događa nešto čudno – viši tonovi prije stižu do slušaoca od onih dubokih, navodi portal “Sajens alert”.

S obzirom na to da će astronauti koji jednog dana stignu na Mars nositi svemirska odijela sa komunikacionom opremom i živjeti u posebnim modulima, to im ne bi trebalo predstavljati problem.

Ali, otkriće u vezi sa specifičnošću zvuka na Marsu moglo bi biti zanimljiv koncept za pisce naučne fantastike, koji bi u svoja djela sada mogli uvrstiti i čudne forme komunikacije na Crvenoj planeti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.