RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Najčešći pojmovi koje vozači automobila ne razumiju

Bili potpuni laik ili zagriženi fanatik, osnovne stvari o automobilu potrebno je znati. Primjerice, na koliko bara treba pumpati gume, gdje stoji kutija prve pomoći, kako se otvara hauba, koje gorivo treba tankati itd …

Zbog vozača kojima je automobil ‘posljednja rupa na svirali’ proizvođači su svaki detalj pojednostavili, pa sada na poklopcu rezervoara tako piše koju vrstu goriva treba točiti, na gumama preporučeni tlak, a lampice na instrument ploči automatski upozoravaju vozača na problem.

U moru potrebnih i nepotrebnih detalja, donosimo pregled najčešćih pojmova koje vozači automobila ne razumiju.

1. Podupravljanje

Gubitak kontrole nad prednjim dijelom automobila, najčešće zbog prevelike brzine – smanjuje prianjanje prednje osovine i vozilo inercijom nastavlja ravnom putanjom.

2. A stup

A, B i C stupovi su ustvari okomiti nosači koji pružaju strukturnu cjelovitost automobilu. Stup A, ili prednji nosač krova, smješten je uz vjetrobransko staklo, B nosač ili središnji nosač krova je smješten na sredini automobila između prednjih i stražnjih vrata, a C, ili stražnji iza stražnjih vrata te ‘drži’ stražnje staklo.

3. Karoserija

‘Kostur’ automobila na koji se nadograđuju svi ostali elementi. Postoje različiti oblici, od limuzinske, monovolumenske, kupe, SUV do pick-up varijante.

4. Međuosovinski razmak

Ili razmak između osovina: udaljenost između prednjih i stražnjih kotača.

5. ISOFIX

Sustav priključka dječje autosjedalice sastoji se od dva fiksirana ‘prstena’ na koje se zakači sjedalica. On je garancija maksimalne čvrstoće sjedalice i sigurnosti djeteta.

6. PHEV

Plug-in hibridno vozilo čiji pogon brine kombinacija benzinca i elektromotora te baterije, a upravo spomenuta kombinacija rasterećuje benzinski motor. Vrlo rijetko, umjesto benzinskog, elektromotor dolazi u kombinaciji sa dizelašem.

7. VIN broj

Vehicle Identification Number, odnosno identifikacijski broj vozila je jedinstveni kod, ustvari serijski broj vozila koji se koristi za identifikaciju motornih vozila.

8. Klirens

Udaljenost između najniže točke automobila i površine ceste.

9. Katalizator

Obavezan dio ispušnog sustava na svakom automobilu ima zadaću smanjiti ispušne plinove i ukloniti prljavštine svih vrsta koje nastaju prilikom sagorijevanja goriva.

10. Turbopunjač

Mala turbina koja se nalazi između motora i ispuha, a radi se o sustavu koji pomaže motoru da proizvede više snage i momenta kroz prisilnu indukciju. Turbo usisava zrak, hladi ga, a zatim prisilno napaja motor s više zraka nego što bi ga motor dobio standardnim usisom.

Preuzeto sa https://www.jutarnji.hr/

Foto ilustracija internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vozači u BiH za kazne duguju 63,15 miliona KM

Radio Brčko

BMW “spaja” Seriju 4 i 8 u novu Seriju 6

Radio Brčko

Ovih pet grešaka u vožnji uništava vaš automobil

Radio Brčko