RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Naučnici pronašli novi dio ljudskog tijela

Grupa švicarskih naučnika je pronašla novi dio ljudskog tijela. Riječ je o trećem sloju mišića donje vilice koji do sada nije bio primijećen.

Moguće ga je primijetiti kada se stisnu zubi i prsti stave na obraz, a neophodan je za žvakanje hrane. Ovaj sloj mišića je otkriven istraživanjem koje objavljeno u naučnom časopisu Annals of Anatomy.

Do sada nije bio identificiran, odnosno nije razmatrano da li uopće postoji treći sloj maseteričnog mišića.

U istraživanju je korišteno 12 glava s leševa, ljudskih tijela, koja su čuvana u formaldehidu, a koje su potom secirane. CT skeniranjem je pregledano 16 leševa ljudi. Osim toga, magnetnom rezonancom je pregledana glava žive osobe.

Otkriće je za istraživače bilo zapanjujuće. Kako je izjavio jedan od istraživača profesor na Univerzitetu Bazel Jens Cristoph, to su doživjeli kao otkriće potpuno nove životinjske vrste. Prema dr. Szilviji Mezey, koja je predvodila istraživanje, ovaj dio mišića vjerovatno stabilizuje donju vilice i omogućava joj da se može vraćati prema uhu.

Ovo otkriće je pokazatelj koliko čovjek ne poznaje anatomiju, piše list Jerusalem Post.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sapien Labs ispitao gdje žive psihički najzdraviji ljudi?

Radio Brčko

Provođenje ankete na razini BiH

Radio Brčko

Naučnici pozvali svjetske vlade da odgode davanje druge doze Pfizerove vakcine

Radio Brčko