RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Naučnici u Maleziji od lišća ananasa prave dijelove za dronova

Profesor Mohamed Thariq Hameed Sultan s Univerziteta Putra je za Reuters izjavio da dronovi napravljeni od biokompozitnog materijala imaju bolji omjer čvrstoće i težine u odnosu na sintetička vlakna od kojih se obično prave skeleti dronova. Ovaj novi materijal je lakši, ali i jeftiniji.

Oštećeni skelet drona se može zakopati u zemlju gdje će se raspasti za manje od dvije sedmice. Prototipi napravljeni od ovog biokompozitnog materijala su već letjeli 1.000 metara, a u zraku mogu ostati 20 minuta. Naučnici sada žele napraviti veće dronove koji mogu nositi veći teret poput različitih senzora za upotrebu u agrikulturi.

Projekt je započet 2017. godine s ciljem pronalaska održivog korištenja otpada od ananasa. Farmeri često spaljuju ili bacaju lišće nakon branja ananasa, a to rezultira zagađenjem zraka. Prodaja otpada umjesto spaljivanja će povećati prihode, a uz to će se zaštititi okolina.

Izvor: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Prvoj osnovnoj školi održano takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima

Mirsad Zahirović

У БиХ званично регистровано више од 200 дронова

Radio Brčko