RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ званично регистровано више од 200 дронова

Више од 200 дронова, за које је издата потврда на основу захтјева који подносе власници, тренутно је у евиденцији Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (БХДЦА).

Потврђено је то за “Независне новине” из БХДЦА, одакле истичу да су, на основу података којим располажу, дронови који се данас користе намијењени за све три категорије – некомерцијалне, комерцијалне и радове из ваздуха.

“Највише уписаних дронова је категорисано за некомерцијалне радње, попут рекреације, хобија, спорта и слично, те комерцијалне, за потребе разних продукција и телевизије”, прецизирали су из БХДЦА.

Како су додали, поред ових категорија за кориштење дронова, неке институције, као што су горске службе и други органи у Републици Српској и Федерацији БиХ, поднијеле су захтјеве за упис дронова у евиденцију, у категорији посебна намјена.

За кориштење дрона, како наглашавају из БХДЦА, потребна је посебна дозвола.

“Она се прије свега односи на добијање сагласности и одобрења од надлежне контроле летења, коју издаје Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА)”, наглашавају из БХДЦА.

Додају да сагласност може издати и нека друга институција у зависности од локације извођења операције дроном.

“Све је то прецизирано Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима”, поручују из БХДЦА.

“Службени гласник БиХ” објавио је Правилник о условима за извођење летачких операција. Прецизирано је да се правилник примјењује једино на дронове чија маса прије полијетања износи од 0,249 кг до 25 кг.

Приликом подношења захтјева за упис дрона у евиденцију власник или оператор дрона треба попуњен захтјев с прилозима да достави БХДЦА, након чега му БХДЦА, у року од 30 дана, издаје потврду о евиденцији. За управљање дроном БХДЦА није дефинисала посебну обуку.

“Оно што је прописано Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима је тест из познавања ваздухопловних прописа који би требало да се почне спроводити током ове године”, закључују из БХДЦА за “Независне новине”.

Хајрудин Суљић, оснивач видео-продукције “Хелифилм” из Сарајева, свој први дрон је купио 2013. године.

“Након што је изашао закон о дроновима, регистровао сам дрон у БХДЦА. Тачне цијене такси регистрације се не сјећам, а цијена осигурања такођер зависи на коју висину осигуравате дрон, тачније то је осигурање према трећим лицима – уколико дроном нанесете штету некоме”, каже Суљић, додајући да у БиХ још ниједно осигурање не жели да осигура дрон због већег ризика.

Приликом регистрације, Хајрудин је, како каже, дозволу чекао око мјесец дана.

“Она изгледа идентично као саобраћајна дозвола”, објашњава Суљић за “Независне новине”.

Извор: https://www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučnici u Maleziji od lišća ananasa prave dijelove za dronova

Radio Brčko

Brčko: U Prvoj osnovnoj školi održano takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima

Mirsad Zahirović