RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Bečki javni prijevoznik razvija aplikaciju za putnike oštećenog sluha

Bečko preduzeće za javni prijevoz ‘Wiener Linien’ radi na pilot-projektu razvoja aplikacije putem koje bi animiranim videima na znakovnom jeziku gluhe osobe bile obaviještene o smetnjama u prijevozu.

Informacije o smetnjama u javnom prijevozu u Beču se mogu čuti putem razglasa u vozilima i na stanicama kao i pronaći na web stranici Wiener Linien i njihovoj aplikaciji WienMobil.

Kompanija je odlučila da te informacije učini lakše dostupnim za 10.000 gluhih putnika u Austriji, odnosno 500.000 u Evropi. Rješenje, smatraju, leži u aplikaciji sa video porukama virtuelne saradnice preduzeća, odnosno avatara, po imenu Iris.

Jedna od prednosti je da su informacije za putnike visoko standardizovane. To znači da je 30 vrsta smetnji i nazive 5.000 stanica moguće unaprijed prevesti kako bi u aplikaciji WienMobil automatski bile proslijeđene gluhim osobama.

– Meni i mojim uposlenicima je važno da olakšamo pristup javnom prijevozu za sve putnike, jer je javni prijevoz namijenjen svima – kaže Alexandra Reinagl, direktorica Wiener Linien.

Testiranje nove aplikacije je u toku kako bi se provjerilo da li se može uključiti u aplikaciju WienMobil putem koje putnici mogu kupiti karte i dobiti sve relevantne informacije o javnom prijevozu.

Ukoliko se faza testiranja uspješno okonča, aplikacija će biti dostupna za korištenje za jednu do dvije godine.

Preduzeće Wiener Linien na ovom projektu radi sa startupom “Sign Time”, Tehničkim univerzitetom, transportnom kompanijom Wiener Lokalbahnen te timom gluhih osoba, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Beču se 2019. godine samo jednom ulicom provozalo 1,6 miliona biciklista

Radio Brčko

Napadač iz Beča je Kujtim Fejzulai, prošle godine osuđen zbog pokušaja priključivanja IDIL-u

Radio Brčko

Beč je ponovo najbolji grad za život na svijetu

Radio Brčko