Magazin

Новчаницу са ликом Иве Андрића продао за 500 евра

У Зеници је данас одржана изложба колекционарства на којој су бх. колекционари изложили бројне збирке непроцјењиве вриједности.

Значке, грамофонске плоче, играчке, новци, медаљони, разгледнице и бројни други предмети изложени су на 15. изложби љубитеља колекционарства која је одржана у Старом позоришту у Зеници.

Велики дио предмета нема материјалне вриједности, а осим продаје данас је уприличена и замјена предмета између колекционара. Након двије године паузе због пандемије вируса корона, колекционари су поново изложили оно чему су посветили године свог живота.

Маневрес Каменчић из Зенице, један од излагача, представио је своје колекције пез фигурица, значки, грамофонских плоча и других предмета.

“Љубав према старинама и њиховом очувању све нас је привукла да будемо колекционари. Новчанице, значкице које су скупљали наши старији, медаље, плоче… Драго нам је што смо поново ту и надам се да ћемо се окупити и наредних година”, казао је Каменчић.

Мујо Махмутовић се колекционарством бави од 1973. године, а данас је изложио значке углавном са спортских догађаја, али не и оне највриједније.

“Прве значке имам од Свјетског првенства у стоном тенису. Хоби су ми спорт и планинарство тако да сам годинама то скупљао. Највриједније што је данас нисам изложио, а то су учесничке и прве значке спортских клубова. Углавном их купујем, мијењам… Имам четири сина нико није заинтересован за ово за шта треба доста времена и финансија. Бавићу се с овим док не умрем, кад умрем ко зна гдје ће то завршити све”, изјавио је Махмутовић, преноси Клиx.

Један од колекционара нумизматике је и Малик Витаев који је данас изложио само дио онога што држи у својој радњи у Сарајеву.

“Сваки новац има своју историју, свака држава, од предсједника до режима одређеног времена. Нумизматиком се бавим 15 година. Прошле седмице сам новчаницу с ликом Иве Андрића продао за 500 евра, а у посједујем и новчанице које се продају за пет или десет хиљада евра. Новчанице и медаљоне људи узимају за своју душу. Ово је хоби који је некада и скуп”, казао је Витаев који је додао да је веома тешко донијети новац из свих дијелова свијета у БиХ те да га је много коштало да донесе новац из свијета у БиХ.

Оно око чега се сви слажу је то да ће се колекционарством бавити док не умру те да је ово необјашњива љубав према необично хобију.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button