BiH

Dom naroda Parlamenta BiH odbio naložiti Vijeću ministara da obezbijedi novac za izbore

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda da se osiguraju novčana sredstva za predstojeće Opće izbore.

Ovaj klub predložio je da Dom naroda donese zaključak kojim se nalaže ministru finansija Vjekoslavu Bevandi (HDZ) i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava.Predloženo je da se iz akumuliranih sredstava odobri 12,5 miliona KM. U zahtjevu je napomenuto da je Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano da sredstva moraju biti osigurana u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, tj. najkasnije do 19. maja.

Već tokom parlamentarne rasprave bilo je za očekivati da prijedlog neće biti podržan. Ministar Bevanda je demantirao navode da je neupućivanjem budžeta u parlamentarnu proceduru blokirao provođenje izbora.

Ministar Bevanda je, između ostalog, izjavio da je on samo jedan od onih koji su odgovorni za izradu i donošenje budžeta. Podsjetio je da mnoge sjednice relevantnih organa, pa i Vijeća ministara, nisu održane. Kao jedan od razloga za to je istakao i nedolazak članova tih institucija, tj. organa.

Da bi se izbori proveli potrebno je da se usvoji budžet, tj. potrebno je osigurati novac. Prijedlog je podržalo šest delegata, osam je bilo protiv, dok je jedan delegat bio suzdržan.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button