RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ovih pet grešaka u vožnji uništava vaš automobil

Dobro je poznato da polaznici u autoškolama steknu premalo znanja o mehanici automobila, kao i o pogrešnom stilu vožnje koji šteti automobilu.

Vožnja po propisima nije sve što je potrebno da bi automobil ostao u dobrom stanju. Zato stariji i iskusniji vozači često mladima ukazuju na greške koje ne utječu na sigurnost vožnje, ali itekako smanjuju trajnost mehaničkih komponenti automobila.

Velika većina njih svodi se na nepravilno rukovanje ručnim mjenjačem. Za razliku od automatskog ručni mjenjač nudi bolju kontrolu nad vozilom, ali istodobno zahtjeva veću pažnju prilikom korištenja.

Svaki iskusan mehaničar dobro zna da je trošenje kvačila nemarnom vožnjom moguće povećati za nekoliko puta, piše automobili.hr

1. Odmaranje desne ruke na ručici mjenjača

2. Držanje pritisnute papučice kvačila prilikom dužeg čekanja

3. Zadržavanje automobila na uzbrdici pomoću kvačila, umjesto ručne kočnice

4. Naglo ubrzavanje u visokom stepenu prijenosa

5. Odmaranje lijeve noge na papučici kvačila, umjesto na odmorištu za nogu

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Долази ли нам и Голф 9?

Radio Brčko

Kako da provjerite je li automobil koji kupujete učestvovao u nesreći

Radio Brčko

Ekološki osvješteni: Sve manje automobila u Beču

Radio Brčko