Svijet

Ekološki osvješteni: Sve manje automobila u Beču

Beč je i u toku 2020. godine bio jedina savezna pokrajina Austrije u kojoj je broj automobila padao u odnosu na rast broja stanovnika. 

Prethodne godine su Bečlije 46 posto svojih uobičajenih putovanja prelazili pješice ili biciklom, a samo 27 posto automobilima.

– Automobil u gradu gubi na značaju – smatra Michael Schwendinger ispred Saobraćajnog kluba Austrije (VCÖ).

Sa svega 374 automobila na 1.000 stanovnika u prosjeku, Beč ima daleko najmanju gustoću automobila u poređenju sa ostalim sjedištima pokrajina u Austriji.

Međutim, to nije uvijek bilo tako – 1985. godine Beč je imao više putničkih vozila po glavi stanovnika od pokrajine Burgenland. Veliki broj automobila je nekada bio znak blagostanja, ali danas se smatra odrazom slabe ponude javnog prijevoza ili nedostupnosti opskrbe.

Prema podacima organizacije VCÖ, populacija u Beču je prošle godine porasla za 9.962 na 1,92 miliona, dok se broj automobila povećao za 3.859 na 718.819. U osam bečkih okruga je 2020. došlo do pada motorizacije, a u pojedinim okruzima, kao što su Landstraße i Favoriten, taj pad je iznosio više od 1.000 vozila. Ovaj pozitivan trend u Beču vlada već par godina, pa tako i u okrugu Margareten danas ima 2.500 automobila manje, nego 2005. godine, iako tu živi gotovo 1.900 stanovnika više. Dalje širenje mreže javnog prijevoza, posebno na periferiji, će dodatno povećati neovisnost od posjedovanja automobila. Pored toga u ovom gradu, ali i u ostatku države, će se u budućnosti unapređivati koncept Carsharinga, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

foto: fena.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button