RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Peugeot će od 2030. godine u Evropi prodavati samo električne automobile

I Peugeot se priključio nekolicini automobilskih kompanija koje od naredne decenije na evropskim tržištima više neće nuditi automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

Prema posljednjim planovima, Evropa će biti prva stanica na Peugeotovom putu prema potpunoj elektrifikaciji, jer su u francuskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem grupacije Stellantis objavili da će od 2030. godine Evropljanima nuditi samo elektropokretane automobile.

Prema izjavi izvršne direktorice Linde Jackson, Peugeot će i u narednoj deceniji nastaviti da proizvodi automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, ali će se isporučivati na mnogobrojnim tržištima izvan Evrope.

Peugeot kupcima u Evropi već nudi elektropokretane verzije modela 208 i 2008, a ponuda će od 2023. godine biti proširena s elektropokretanim modelom 308 aktuelne generacije nakon kojeg će ubrzo stići i električna verzija na osnovici naredne generacije crossover modela 3008.

Peugeot nije prva automobilska kompanija pod okriljem Stellantisa koja je najavila da u Evropi uskoro više neće prodavati automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, jer su slične planove već objavili u kompanijama DS Automobiles, Alfa Romeo i Opel u kojima će od 2026., 2027. i 2028. godine proizvoditi samo automobile na struju.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Opravdana primjena niže carinske stope kod uvoza električnih i hibridnih vozila

Vladimir Matijević