RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHMagazin

Pristup internetu ima 94 posto građana BiH, u Hercegovini dial-up još nije umro

U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31.12.2019. godine, u BiH je ukupno djelovalo 65 pružatelja Internet usluga, pokazala je anketa koju možete detaljno pogledati ovdje.

Rezultati ankete pokazali su da je u 2019. godini u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 746.271 internet pretplatnika. Agencija procjenjuje da je u istom razdoblju bilo 3.330.502 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenja interneta u BiH za 2019. godinu iznosi 94,32%.

Kada je riječ o vrsti pristupa internetu, na tržištu BiH prisutni su: dial-up putem analognog i ISDN modema, pristup sa 384 pretplatnika (i to u HNK), te širokopojasni (eng. broadband) pristup sa 745.887 pretplatnika. Statistika pokazuje da je u 2019. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 55,49% od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici kablovskog pristupa čiji broj pretplatnika čini 32,1% od ukupnog broja internet pretplatnika.

Internet pretplatnici po vrstama pristupa internetu u BiH za razdoblje 2004. – 2019. godina // Izvor: rak.ba

Podaci dani u izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, s posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Agencija očekuje da će daljnja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u BiH. Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduvjet razvoja informacijskog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini.

Izvor: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Најспорији интернет на свијету у Туркменистану

Radio Brčko

Велика понуда предмета са Титовим ликом на интернету, цијене од 50 до 10.000 КМ

Radio Brčko

U Singapuru internet najbrži, u BiH skoro pa najgori u regiji

Radio Brčko