Magazin

Труднице не би требало да приме “Модернину” вакцину

Свјетска здравствена организација (СЗО) објавила је нова упутства у вези са вакцином компаније “Модерна” против ковида 19, укључујући савјет трудницама да не би требале да се вакцинишу уколико ризик од заразе није велики.

Стратешка савјетодавна група стручњака за имунизацију (САГЕ) издала је данас низ препорука за вакцину “Модерне”, савјетујући труднице да не примају вакцину осим ако су здравствени радници или спадају у групу људи који су посебно изложени зарази.

“Иако је већи ризик од заразе због трудноће, тренутно се не препоручује употреба ове вакцине код трудница”, истиче се у препорукама.

Директор СЗО за питања имунизације Кејт О’Брајен изјавила је да су неопходна клиничка испитивања дејства вакцине код трудница.

У извјештају групе наглашено је да вакцина треба да се употријеби у двије дозе са размаком од 28 дана, уз могућност продужавања тог интервала до 42 дана уколико је то потребно, преноси “Раша тудеј”.

Група напомиње да је потребно да се вакцина прими у установама гдје су одмах доступне терапије у случају алергијске реакције.

Стручњаци су прије неколико седмица објавили и препоруке у вези са вакцином произвођача “Фајзер” и “Бионтек”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button