Brčko

Brčko: Obilježena sedmica borbe protiv karcinoma grlića maternice

Članice Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce” danas su na simboličan način obilježile Еvropsku sedmicu borbe protiv karcinoma grlića maternice. I ovo je bila prilika da se ukaže na potrebu obavljanja preventivnih pregleda radi ranog otkrivanja onkoloških oboljenja.

Tim povodom je Begzudin Ahmetović, specijalista ginekologije i akušerstva na brčanskoj Ginekologiji naglasio da je karcinom grlića materice najučestaliji zloćudni karcionom u BiH koja je jedna od rijetkih evropskih zemalja bez državnog programa prevencije ove bolesti.

On je naveo da su na području Brčkog prošle godine otkrivena 22 slučaja ginekoloških karcinoma različitih lokacija, te da polovinu njih, kao i prethodnih godina, čini karcinom grlića materice.

“Drugi po učestalosti je karcionom tijela materice sa pet, dok je treći karcinom jajnika sa šest novootkrivenih slučaja”, rekao je Ahmetović novinarima.

On je napomenuo da je prošle godine epidemija virusa korona većinu kapaciteta zdravstvenog sistema usmjerila u borbu protiv epidemije, zbog čega su određene zdravstvene usluge bile teže dostupne građanima, kao što su preventivni i kontrolni pregledi.

“Sasvim sigurno to će ostaviti posljedice u smislu da će zloćudne, kao i kardiovaskularne bolesti biti otkrivene kasnije, u uznapredovalim stadijima, kada stanje pacijenta bude lošije”, dodao je Ahmetović.

Poštujući epidemiološke mjere ove godine, Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce” nije bilo u prilici da organizuje stručna predavanja na ovu temu, ali su ipak kao i predhodnih godina, simbolično uručene ruže za sve pacijentice koje se liječe na Onkološkom odjeljenju brčanske Bolnice.

“Naš cilj je da skrenemo pažnju javnosti, a prije svega žena da vode računa o svom zdravlju i koliko je važno svake godine ići na preventivne preglede i papa test pa i ukoliko se otkrije nešto da to bude na vrijeme“, istakla je Ramiza Мusić predsjednica ovog udruženja.

Ramiza Musić

Današnju aktivnost Udruženja “Brčansko srce” je podržao i Sead Šadić novi šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta koji je najavio ulaganje više napora svih koji se nalaze u zdravstvenom sistemu da više pažnje poklanjaju prevenciji.

U Udruženju “Brčansko srce” trenutno je 15 članica koje su operisale karcinom grlića maternice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button