RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

U Singapuru internet najbrži, u BiH skoro pa najgori u regiji

Rezultati istraživanja prikazani su kao prosječne brzine downloada u megabitima po sekundi. Tako je u Singapuru prosječna brzina interneta 60,39 megabita po sekundi. Potom je Švedska na drugom mjestu sa 46 megabita po sekundi, te Danska na trećem mjestu s brzinom interneta od 43,99 megabita po sekundi.

Naprimjer, za skidanje filma od osam gigabajta u HD rezoluciji u Singapuru je potrebno manje od 20 minuta, a skidanje istog filma u Jemenu trajalo bi više od dva dana. Inače, prosječna brzina interneta u Jemenu je 0,31 megabit po sekundi.

Kada je riječ o brzini interneta u regiji, prema podacima cable.co.uk, najbrži internet ima Slovenija 21,14 megabita po sekundi te potom Hrvatska 15,60 megabita po sekundi. Potom slijede Srbija, Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina, te Crna Gora.

Brzina interneta u BiH je svega 7,37 megabita po sekundi, a u Crnoj Gori 6,74 megabita po sekundi.

Među zemljama s najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije, dok je u Africi više od polovine zemalja s najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim davaocima usluga interneta, TV-a i telefonije.

Istovremeno, 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod deset megabita po sekundi, što je, tvrde stručnjaci, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama jedne porodice.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novo povećanje cijena goriva u BiH

Radio Brčko

Kandidati za poglavara Islamske zajednice Kavazović i Zukorlić započeli predstavljanje programa

Radio Brčko

Košarac: Odluka o izvozu peleta upućena Savjetu ministara

Radio Brčko