RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Могућ улазак БиХ у нове преговоре са ММФ-ом о склапању још једног аранжмана

Власти у БиХ могле би у другој половини ове године ући у нове преговоре са Међународним монетарним фондом /ММФ/ о склапању још једног аранжмана, изјавио је резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Џуел је навео да вриједност аранжмана још треба утврдити.

“У међувремену, одржавамо редован дијалог са властима о реформама у здравству и сектору јавних предузећа”, истакао је Џуел за “Глас Српске”.

Економиста Александар Љубоја оцјењују да БиХ не може преживјети без нових кредита, те указује да је, због политичке неконзистентности из Сарајева, представницима из БиХ све теже преговарати са финансијским институцијама, поготово са ММФ-ом.

“Нови аранжман са ММФ-ом је неминовност. Ми смо и прије пандемије били економија која је била слаба и крхка. Због политичке неконзистентности, која долази из Сарајева, долазимо у ситуацију да нам је теже преговарати са свим финансијским институцијама, поготово са ММФ-ом, под таквим условима”, рекао је Љубоја.

Он указује да је ово можда и прилика да власти у БиХ узму много већи аранжман на дужи период и да на тај начин ријеше све аномалије и крену из почетка.

Љубоја је навео да ће кредит бити лако враћен ако новац буде уложен у изградњу инфраструктуре и раст економије, односно продуктивно.

Према његовим ријечима, код посљедњег аранжмана са ММФ-ом БиХ се показала као неодговорна.

“Постоји, углавном са бошњачке стране, жеља за сталним минирањем договора. Прича о пеналима и неповлачењу новца није нова”, навео је Љубоја.

Да је на помолу нови аранжман са ММФ-ом почетком јуна најавио је и премијер Репулбике Српске Радован Вишковић, који је навео да је Српска спремна да уђе у преговоре о новом вишегодишњем аранжману, који би помогао у рјешавању кључних приоритета.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosni i Hercegovini šest miliona dolara do 2021. godine

Radio Brčko

Narednih dana u BiH pretežno oblačno uz kišu, snijeg ili susnježicu

Radio Brčko

BiH: Vremenska prognoza za naredna četiri dana

Radio Brčko